Inför HIF-Örebro med Adil Kizil “Vi måste våga spela vårt spel och få tryck på motståndarna från första minut”

200224 Chefsscout Adil Kizil under en träning med Helsingborg under ett träningsläger den 24 februari 2020 i Ayia Napa. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92455

Besvikelsen i förra omgången när HIF endast tog en poäng borta mot Falkenberg, trots underläge med 2-0, innebär i det stora hela trots allt fyra matcher utan förlust vilket tagit HIF ovanför de direkta nedflyttningsplatserna för första gången den här säsongen. Ikväll står Örebro SK för motståndet på Olympia när HIF ska försöka ta säsongens andra seger, vilket hade gett ännu mer fotfäste i tabellen. Vi har pratat med HIF:s chefsscout Adil Kizil inför kvällens viktiga match.

Vad tar ni med er från förra matchen mot Falkenberg?

Egentligen bara vår andra halvlek då första halvleken helt enkelt inte var tillräckligt bra. Vi fick inte till spelet och slarvade väldigt mycket vilket gjorde att de fick komma till många lägen, speciellt de första 20 minuterna. I den andra halvleken skruvade vi upp det och vågade mer vilket gjorde att vi fick lite tryck på dem och till slut kunde ha vunnit matchen sett till målchanser.

Vad tror ni ligger bakom segheten i början av matcher?

Det känns lite som att vi inte vågar fullt ut, utan att vi släpper loss först när vi ligger under. Det känns som att man inte har något att förlora längre då så man kan lika bra köra på. Den känslan måste vi ha i början av matcher också så vi vågar spela vårt spel och få tryck på motståndarna fastän det står 0-0.

Varför har man haft svårt att föra spelet och hur ändrar man på det?

Det är lite samma sak som innan då det känns som att vi blir modigare i vårt beslutsfattande när vi ligger under. Vi vågar ta fram bollen, vi vågar spela in den i boxen och vi vågar ta fajterna. Inte förrän vi inte har något att förlora längre börjar vi spela fullt ut, och det måste vi ändra på. Vi måste våga spela vårt spel och få tryck på motståndarna från första minut. Vi måste få en tro på det hela, vilket vi tycker att spelarna har då de sliter som bara den och har en bra moral i gruppen, men med lite justeringar och mer mod tidigare i matcherna så ska vi kunna se ännu bättre ut.

Vad har ni för tankar om dagens motståndare Örebro samt dagens match?

Örebro har sett bra ut under säsongen, gjort bra prestationer och senast gjorde de en väldigt bra match mot Mjällby på hemmaplan där de är starka. De har ett par spelare som vi ska hålla ett extra öga på, men samtidigt är det vår hemmaplan, gräs och det faktum att vi har fått en dag mer vila än motståndaren för första gången vilket vi ska kunna nyttja, så vi ser bra möjligheter att göra en bra prestation som resulterar i en vinst ikväll.