HIFare i världen – Proffskollen

Ligorna i Europa, ännu i sin tidiga fas, har börjat dra igång och det återigen dags att se hur det går för några av våra fd HIFare i deras nuvarande lag. Nedan följer en kortare summering av insatserna under helgen.

Arnor Smarason spelade sitt första norska derby när hans Lilleström mötte Vålerenga. Dessvärre blev det förlust för ”Smaradona” och hans Lilleström med 0-1. Arnor spelade hela matchen och drog dessutom på sig ett gult kort

Edwin Gyimahs Bidvest vann mot Amazulu FC med 3-0. Edwin hölls som förra veckan pga skada utanför truppen. Bidvest har nu fyra vinster på fem matcher och leder ligan.

Suprise Ralanis och Matthew Rusikes Cape Town City FC spelade 2-2 mot Free State Stars FC. Rusike gjorde ett av Cape Towns mål och hann också dra på sig ett gult kort. Suprise fanns inte med i truppen. Cape Town har fyra poäng efter fem matcher och återfinns på en sjundeplats.

Loret Sadikus Kasimpasa slog Ankargücü med 2-1 på hemmaplan. Den förre HIFaren spelade hela matchen medan Abdul Khalili saknades i hemmalaget på grund av skada. Kasimpasa är därmed fortsatt hundraprocentiga efter fyra omgångar och leder serien på maximala 12 poäng.

Olafur Skulason har flyttat hem till Island och Fylkir Reykjavik. Sedan förra veckans proffskoll har laget spelat två matcher och vunnit båda. Först slog man UMF Grindavik med 3-1 och 2-1 mot Keflavik IF med 2-1. Mot Keflavik spelade Olafur hela matchen som mittback. Dessa två vinster innebär att laget tagit sig upp från nedflyttningsplats och ligger nu på niondeplats med sex poäng ner till nedflyttning.

Atiba Hutchinsons Besiktas har också spelat två matcher sedan senaste proffskollen. Först slog man ut FK Partizan och gick vidare till Europa Leagues gruppspel. I denna match fanns Atiba inte med i truppen. När gruppspelet sedan lottades fick Besiktas Genk, Sarpsborg och Malmö FF. En grupp där Besiktas går in som favoriter. Sedan spelade man 1-1 mot Bursapsor och även i denna matchen fanns inte Atiba med i truppen. Besiktas har fyra poäng på sju matcher och ligger på en sjundeplats i ligan.

Lalawele Atakora har lämnat Adana Demirspor och flyttat till FK Gabala som spelar i den azerbajdzjanska ligan. Det är dock inte match, för hans Gabala, förrän den 16:de september igen.

May Mahlangu har lämnat Dinamo Bukarest och hamnat i Ludogorets. Mays Ludogorets har, likt Atibas Besiktas, tagit sig till Europa Leagues gruppspel. Ludogorets slog ut FC Torpedo 2008 Kutaisi från Georgien. May var utanför truppen i denna matchen. Ludogorets hamnade i samma grupp som Leverkusen, Zürich och AEK Larnaca. I ligan i helgen slog Ludogorets FC Dunav med 3-1 och även i denna match var May utanför truppen.

Alexander Kacaniklics tog inte plats i truppen när hans Nantes vann mot Strasbourg med 3-2. Alexander är i Nantes frysbox och rykten sade att han skulle lämna Nantes men nu har transferfönstret stängt och han är kvar i klubben.

Ema Boatengs och Jörgen Skjelviks LA Galaxy förlorade mot Real Salt Lake med hela 2-6. ”Ema” satt hela matchen på bänken medan Jörgen spelade fulla 90 minuter. La Galaxy har en tung period där man inte vunnit på sex matcher.

Hannu Patronen stod utanför truppen när hans HJK Helsingfors slog FC Inter med 3-0. Annars räknas försvararen som ordinarie och agerar även som kapten emellanåt

Alejandro Bedoyas och David Accams Philadephia har spelat två matcher sedan senaste proffskollen. Man vann mot DC United i torsdags och i denna match spelade Bedoya hela matchen medan Accam satt hela matchen på bänken. Sedan spelade man under söndagen 2-2 mot Orlando City och det var även så i denna matchen att Bedoya spelade hela matchen, han drog även på sig ett gult kort, men i Accam fick även speltid när han blev inbytt i den 72:a minuten.

Emil Krafth har lämnat Bologna och är utlånad till Amiens. Förra omgången startade han sin första match och gjorde succé. Han startade även i helgens match mot St Etienne. Mötet slutade 0-0, och Krafth spelade hela matchen.

Alex Timossi fick spela 84 minuter när hans Bayern U19 slog Hoffenheim med 1-3 i DFB Cup. Anfallaren noterades dock inte för något mål i matchen

Omiya Ardija, med Robin Simovic i laget, vann sin bortamatch, mot Gifu, med 0-1 i J League 2. Denna gången var det dock inte den förre HIFaren som stod för målskyttet. Simovic har annars noterats för sex mål på de 20 matcher han medverkat i denna säsongen.

McDonald Mariga har lämnat Real Oviedo men ännu inte gjort klart med ny klubb. Enligt italiensk media så förs det en diskussion om en återkomst till Italien för 31-åringen. Det är Serie C-klubben Cueno som vill förstärka med den förre HIFaren. Då Mariga varit klubblös har han möjlighet att finna en ny klubb.

Jere Uronens Genk slog ut Bröndby ur Europa League och hamnade i samma grupp som Besiktas, Malmö FF och Sarpsborg. I matchen mot Bröndby spelade Jere hela matchen. Jere spelade även hela matchen mot Kortrijk i ligan som slutade 3-3.

Alexander Gerndt spelade, som en av två anfallare, 75 minuter när hans Lugano vann med 1-0 mot Zürich.

Victor Palsson spelade, som en av tre backar, 71 minuter när hans Zürich förlorade mot Gerndts Lugano.

34-årige Roman Kienast håller numera till i Wiener Neustadt (Österrikiska andradivisionen) där han gick mållös i helgens möte med Juniors OÖ. Hittills har det blivit ett mål på de fem matcher som anfallaren medverkat i

Alfred Finnbogason var inte med när hans Augsburg spelade 1-1 mot Borussia M´gladbach på grund av skada. Augsburg har inlett säsongen med två kryss.

Fredrik Helstrups spelade 78 minuter när hans Arka Gdnya spelade 2-2 mot Zaglebie Sosnowiec. Efter sju stycken matcher har Arka sju poäng och ligger 10:a.

Tomer Chencinski lämnade pga för tuff konkurrens Shamrock Rovers i somras. Vår förre målvakt har ännu inte hittat någon ny klubb

Joseph Baffo och hans förra klubb, Eintracht Braunschweig, åkte ur Zweite Bundesliga. Försvararen lämnade och har sedan dess bla tränat med IFK Göteborg och stoppats från att provträna med Hamburg. De sistnämnda ansåg att Baffo inte var redo för ett provspel efter sin korsbandsskada.

Andreas Linde och hans Molde åkte ur Europa League mot Zenit St Petersburg. Andreas spelade hela matchen. Sedan spelade man 1-1 mot Odds BK och Andreas vaktade buren även i denna match.

Rafael Porcellis EC Sao José spelade 0-0 mot Barra RS. Porcellis fann inte med i truppen. EC Sao José toppar sin regionala grupp, en av sjutton stycken, i brasilianska Serie D.

Tarmo Neemolo och hans Paide Linnameeskond har spelat två matcher sedan den senaste proffskollen. Först vann man mot Parnu JK Vaprus med 3-0 och i denna match gjorde Tarmo mål. Man följde upp detta med att slå Jalgapallikool Tammeka med 2-1. I denna match blev Tarmo inbytt i den 59:e minuten. Paide ligger 6:a i den estländska ligan med 36 poäng efter 26 matcher.

Leandro Castan har lämnat Italien och återvänt hem till Brasilien. Numera är Vasco Da Gama ny klubbadress för 31-åringen. Övergången skedde i början på Augusti och Castan inledde med spel i två raka matcher. Dock är han nu utanför laget och gårdagens förlust, mot Santos, var hans fjärde raka utanför truppen