HIF-Varberg 3-1

Vi har fått vänta några veckor men i Superettans sista omgång tog sig HIF samman och säkrade seriesegern genom klara 3-1 mot Varberg. Med sina två mål vann dessutom Andri Bjarnason skytteligatiteln och utseddes samtidigt till Årets HIFare 2018

Det är självklart att jag var euforisk över HIF:s allsvenska plats 2019 när jag bänkade mig på Olympia inför årets sista seriematch mot Varberg. De två senaste åren i Superettan har känts som en lång ökenvandring, eftersom HIF hör hemma i allsvenskan. Jag kände feststämning, glädje, framtidshopp och ett kraftigt ökande intresse för allt runt omkring “di röe” denna lördag, såväl på Olympia som i min egen skalle. Stämningen var fantastisk, fanorna vajade och talkörerna ljöd högt på södra stå, det var mycket folk på plats och när så gott som alla alla reste sig och sjöng med i HIF-sången “på gator röda och blå”, kändes det smått magiskt. En serieseger och en riktigt bra match av HIF skulle bli kronan på verket för årets framgångsrika säsong.

För i ärlighetens namn var matcherna mot Öster och Värnamo rena bottennapp. Det är sin sak att avancemanget var klart innan, men spelarna måste kunna stå upp och ge tillbaka till sina trogna supporters, och visa oss och sig själva vad de kan uträtta på plan i sina allra bästa stunder. Vi ville se en klang- och jubelföreställning som “le Grande finale” i årets sista hemmamatch. Det fanns också starka ekonomiska skäl för HIF att gå “all in” för seriesegern. Ettan får  ca 800.000 kronor mer i ersättning från SEF (Sv elitfotboll) än tvåan. Varberg hade enormt mycket att spela för i o m att de ville slippa att behöva kvala sig kvar i Superettan, men HIF ska vara bättre om man bara vill tillräckligt mycket.

HIF startade matchen med bästa möjliga lag, förutom att Anders Randrup och Pär Hansson fortfarande är skadade. Mahmado Moro var tillbaka från skada och åter i startelvan tillsammans med Charlie Weberg som agerade reserv senast mot Värnamo. HIF startade i ett högt tempo med bra rörlighet och ett fint passningsspel. Det var nära 1-0 i fjärde minuten när Markus Holgersson som sprang sig fri på sin högerkant gång efter gång, hittade Max Svensson som sköt strax utanför. HIF dominerade matchbilden första tjugo minuterna och de flesta anfallen kom till till höger där Darijan Bojanic, Rasmus Jönsson, Mahmado Moro och Markus Holgersson snurrade upp Varbergsförsvaret flera gånger. Varberg stack upp i ett par kontringar och var nära 0-1 i 25:e minuten när Holgersson slog ett felpass, men Granen avvärjde. HIF skapade tryck på Varberg utan att komma till riktigt vassa avslut. I stället kontrade Varberg in 0-1 helt ologiskt i 35:e minuten när HIF-försvaret gick bort sig helt. Två Varbergsanfallare sprang ifrån Andreas Granquist och Adam Eriksson, och Teddy Bergquist kunde avsluta kyligt när han sköt in bollen i bortre hörnet. Resten av första halvlek skapade HIF flera fina anfall utan att kunna sätta dit bollen. Bjarnason cykelsparkade, Moro nickade, Max Svensson sköt, Rasmus Jönsson och Bojanic smörpassade i ett och Adam Eriksson och Markus Holgersson lade inlägg efter inlägg, men bollen ville inte in.

Det märktes att HIF hade hade haft ett rejält snack i paus för man kom in ännu mer laddade till andra halvlek. Man tryckte nu ner Varberg djupt i deras försvarszon. Så i 54:e minuten ryckte en av matchens lirare Markus Holgersson sig loss på sin högerkant och placerade snyggt in 1-1 i bortre burgaveln. Det var en mycket populär målskytt. Nu avlöste det ena HIF-anfallet det andra hela tiden. Kantspelet firade stora triumfer. Nu var Adam Eriksson också igång på allvar på sin vänsterkant och kom loss och slog fina inlägg gång på gång. Abubukari, Moro, Rasmus Jönsson och Bojanic vann boll hela tiden och slog underbara passningar till Bjarnason, Eriksson och Holgersson. HIF spelade riktigt bra nu. Varberg fick inte låna bollen. I 66:e minuten gick Max Svensson ut och ersattes av Micke Dahlberg som gjorde sin sista match i karriären. I 68:e minuten tråcklade sig Micke Dahlberg och Bjarnason igenom, så att Bjarnason kunde rulla in 2-1 till HIF. Det var nära mål hela tiden nu. Bojanic sköt ett tungt skott som målvakten räddade precis, Moro nickade över och Rasmus Jönsson var nära att sätta dit bollen några gånger. I 73:e minuten gjorde Bjarnason sitt andra mål för dagen när han fick en fin passning från Rasmus Jönsson som hade ryckt sig loss till vänster. De sista tio minuterna försökte alla hitta fram till Micke Dahlberg för att han skulle få göra mål i sin avslutningsmatch, men han kom bara nära ett flertal gånger. I 88:e minuten ersattes Moro av Johan Persson och i 90:e minuten gick Kalle Joelsson ut så att Daniel Andersson fick avsluta sin karriär på plan. Så hyllar man sina trotjänare. Det var skönt att HIF avslutade året på ett snyggt sätt och blev seriesegrare med flaggan i topp. Kontraktera nu Rasmus Jönsson, Darijan Bojanic och Adam Eriksson, vars kontrakt löper ut, så klubben har en stabil grund inför återkomsten till allsvenskan. Sen kan man börja titta på nyförvärv. Grattis till seriesegern och det allsvenska avancemanget Skånes stolthet, Helsingborgs IF!

HIF-Varberg                                        3-1 (0-1)

Mål HIF: Andra Bjarnason 2, Markus Holgersson