HIF överkörda i derbyt – men ungdomarna gladde!

190926 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard deppar efter 3-0 målet genom Malmö FFs Markus Rosenberg under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 26 september 2019 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92353

HIF hade inte mycket att sätta emot ett överlägset Malmö FF i skånederbyt och blev överkörda med 3-0  efter en usel första halvlek och en godkänd andra när de unga spelarna lyfte laget

Vissa upplevelser i sportens värld får smaklökarna att vibrera fullt i klass med en exceptionell gourmetmiddag på en femstjärnig Michelinrestaurang, och en sådan upplevelse är ett Skånederby mellan HIF och Malmö FF. Förväntningarna stegras successivt i flera veckor innan matcherna, och när domaren sätter igång spelet är supportrarna från respektive klubb helt övertygade om att deras lag är bäst i världen. Det är en magisk känsla som inte går att jämföra med så mycket annat.               Så var läget även vid kvällens Skånederby på ett fullsatt Stadion i Malmö, även om lagen gick in till matchen med helt olika förutsättningar. Malmö FF har fem allsvenska guld och två slutspel i Champions League under 2010-talet, och HIF har visserligen ett allsvenskt guld, två cupguld och två segrar i supercupen under det här årtiondet, men när Malmö har fortsatt tillhöra toppen i svensk elitfotboll har HIF gjort en resa neråt med två säsonger i Superettan, ekonomisk kris och stor turbulens på tränar- och spelarsidan. HIF är nykomlingar i allsvenskan i år och kämpar för att klara kontraktet och Malmö FF slåss om guldet.
Det som gör att alla HIF-supportrar nu börjar känna viss tillförsikt inför framtiden är att klubbens ledning har visat handlingskraft genom att stabilisera ekonomin och rekrytera Olof Mellberg som huvudtränare på längre tid.

På pappret skulle matchen vara en lätt uppgift för Malmö FF, men ett derby är alltid ett derby och HIF hade visat upp ett stabilt spel i de senaste matcherna, så det kunde bli en jämn och rolig match, även om det kändes som ett möte mellan David och Goliat. HIF:s startelva bestod av Anders Lindegaard, Anders Randrup, Andreas Granqvist, Charlie Weberg, Adam Eriksson, Markus Holgersson, Armin Gigovic, Mamudo Moro, Alexander Farnerud, Max Svensson och Tobias Mikkelsen. Det kunde vara en 4-5-1-uppställning med Markus Holgersson och Armin Gigovic som sittande mittfältare när nu Abubakari var skadad, eller en uppställning med en fembackslinje. För första gången spelade Mikkelsen från start i en offensiv mittfältsroll med Svensson och Moro längst fram.
Matchen startade i ett högt tempo där Malmö FF ville visa att det var de som skulle äga matchen på sin hemmaarena, men HIF inledde med hög press så Malmö kom inte igenom försvarslinjen. Matchens första målchans kom i åttonde minuten när Rosenberg passade snyggt in till Traustasson som sköt hårt strax över. Han hade emellertid skjutit in sig nu för i nästa anfall avlossade han en kanon som Lindegaard räddade. Malmö ökade trycket nu och i tolfte minuten tryckte Sören Rieks in 1-0 till hemmalaget efter ett mönsteranfall och ett jättefint inlägg från Traustasson från höger.

Nu hade MFF hittat rytmen och ägde matchbilden, HIF fick inte låna bollen särskilt mycket. I sjuttonde minuten curlade Berget bollen mot det bortre vänstra krysset men den touchade Weberg och gick till hörna. HIF:arna låg rätt i sina positioner och försökte lyfta upp spelet och göra nåt konstruktivt, men kunde inte behålla bollen några längre stunder. I 22:a minuten skapade HIF ett fint anfall när Gigovic ryckte sig loss till vänster och var nära att hitta Moro i mitten men bollen slogs precis till hörna. Malmö kändes klart tyngre som väntat och de anföll lite som de ville med väldigt fint uppbyggda anfall med stor variation och där många spelare deltog. Följdriktigt gjorde MFF 2-0 i 31:a minuten, och än en gång var det Sören Rieks som stänkte in 2-0 ute till vänster nu efter nickpass från Traustasson. Minuten före målet fick Granqvist en varning när han kapade Rosenberg. Malmö tryckte ner HIF djupt hela tiden och i 38:e minuten gjorde Markus Rosenberg 3-0. Det var klasskillnad mellan lagen i första halvlek med en stark MFF-dominans där 3-0 var rättvist.
Olof Mellberg gjorde två byten redan i paus när Weberg gick ut och ersattes av Ibrahim Bance, och Mikkelsen ersattes av Alhaji Gero. Man återgick till sitt vanliga 4-2-3-1-spel som HIF är trygga med. Det gav resultat direkt när HIF lyfte upp spelet under fem minuter i inledningen av andra halvlek och skapade ett par fina inlägg som MFF-försvaret kunde rensa. HIF försökte öka passningstempot och skapa snabba kontringar när man vann bollen. I 58:e minuten var Moro nära att kunna reducera när han kom loss ute till höger men Dahlin kunde avvärja till hörna. Ibrahim Bance satte avtryck och vann mycket boll.

190926 Helsingborgs Armin Gigovic och Mamudu Moro deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 26 september 2019 i Malmö.

Det var ett mycket bättre HIF nu även om känslan var att Malmö skulle kunna göra mål när de ville i kraft av sin effektivitet. I 67:e minuten ersattes Farnerud av Daniel Hafsteinsson. Nu visade Mellberg att han vill satsa på den unga generationen HIF-are. Det känns helt rätt. Det vi såg idag är att de äldre spelarna som Granqvist, Holgersson och Farnerud har svårt när tempot dras upp hos motståndarna, medan Gigovic, Bance, Max Svensson, och Moro har ett högre tempo i kroppen. Malmö FF-spelarna var som kobror i omställningarna och skapade reptilsnabba kontringar när HIF tappade boll. En sådan kontring kom i 74:e minuten när Lindegaard precis räddade ett skott från Rosenberg. Gigovic skadade sig i 80:e minuten och tejpades hårt, men fortsatte spela. Lindegaard gjorde en ny räddning på ett skott från Molins i 84:e minuten. I 88:e minuten tråcklade sig Hafsteinsson, Gero och Max Svensson igenom Malmöförsvaret och var nära en reducering. Sammanfattningsvis lyfte ungdomarna HIF i andra halvlek efter en rejäl överkörning av Malmö FF i första.