HIF-Öster

HIF träningsspelar mot Öster på Filborna IP Foto: Martin Klinteberg

I säsongens tredje träningsmatch visade HIF, rätt omgående, att man lämnat förra årets Superettakonkurrent bakom sig och kunde enkelt avfärda smålänningarna på Filborna IP

I årets tredje träningsmatch ställdes HIF mot Öster från Växjö på Filborna IP. Det är en motståndare som “di röe” har stött på mycket de senaste säsongerna. I förra årets seriespel vann HIF med 3-1 hemma och spelade 4-4 borta efter att ha tappat en 4-1 ledning de sista femton minuterna, och i en träningsmatch på försäsongen 2018 vände HIF ett 0-2-underläge till seger med 3-2 på bortaplan. Mötena mellan de två lagen brukar vara underhållande målrika tillställningar med öppet offensivt spel åt bägge hållen.

HIF som spelmässigt har startat försäsongen bra i matcherna mot Helsingör och Odense luftade den nye provspelaren Noel Mbo, en 19-årig engelsman som tillhör Gillingham i League one. Han kan spela såväl yttermittfältare som central anfallare. Provspelaren Chris David som spelade mot Odense senast och gjorde ett positivt intryck, fick ännu en chans att visa upp sig. I övrigt var truppen intakt sen förra helgen.

P-O Ljung valde att starta dagens match med en ny uppställning. HIF startade med en klassisk 4-4-2- uppställning där Noel Mbo spelade bredvid Andri Bjarnason på topp, Moro och Wanderson spelade yttermittfältare, Farnerud och Landgren defensiva mittfältare, och Holgersson var mittback bredvid Granquist.

Öster har i princip samma trupp som i fjol förutom att man har värvat in HIF:aren Jonathan Larsson. Motståndet var inte högklassigt utan HIF dominerade matchbilden helt i första halvlek. Första kvarten var ganska intetsägande även om HIF var trygga i sitt grundspel. Inget av lagen kom till några direkta avslut på mål. I 15:e minuten samspelade Mbo och Bjarnason fint och Bjarnason avslutade med ett skott som målvakten räddade. Mbo var pigg och visade prov på många egna initiativ. Han sprang en hel del på djupet, utmanade och slog flera fina passningar.

Så i 25:e minuten kom 1-0 till HIF när Wanderson höll i bollen snyggt, väntade ut sin motståndare och frispelade Alexander Farnerud som kyligt gjorde sitt första mål för året i HIF-tröjan på ett fint distansskott. HIF ägde matchen helt. Jag frågade mig huruvida den här typen av motstånd är rejäla värdemätare, eller om man skulle satsat på allsvenskt och internationellt motstånd. Men det kan man ha olika åsikter om. I 30:e minuten revs Wanderson ner i mitten av straffområdet så att HIF fick straff. Kaptenen Andreas Granquist stegade fram och placerade vackert in 2-0 till HIF vid stolproten. HIF fortsatte dominera matchbilden halvleken ut, och Öster kom inte fram till straffområdet. I paus byttes Rasmus Jönsson in, och efter ca tjugo minuter i andra halvlek  byttes hela mittfältet ut, och även Charlie Weberg fick speltid utan att matchbilden förändrades. Andra halvlek påminde mycket om den första. HIF ägde bollen och dominerade spelet utan att skapa speciellt många målchanser. Öster hade en fin period efter en halvtimme och stack upp i ett par anfall och avslutade bra. Man var nära att göra mål ett par gånger.

Sammanfattningsvis känns det positivt att HIF tycks vara långt framme fysiskt, spelmässigt och konditionsmässigt. Grundspelet känns stabilt. Provspelarna Mbo och David har gjort rätt så bra insatser. Sen är det frågan om det räcker för att spela till sig kontrakt. HIF är som bekant i den situationen att man inte har en massa pengar att spendera, men följdfrågan är vilken klass eventuella nyförvärv ska ha. Truppspelare behövs också. Dagens 2-0 match var väl ingen större underhållning, men däremot ett nytt prov på att HIF har en trygg bas att stå på inför den allsvenska säsongen.