HIF-Falkenberg 1-0

181007 Helsingborgs Markus Holgersson och Max Svensson jublar efter runder fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Falkenberg den 7 oktober 2018 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92124

Det blev en härlig föreställning på Olympia när seriens två topplag gjorde upp om serieledningen. Tufft, intensivt och med en utgång som innebär att HIF är extremt nära sin målsättning för säsongen – Allsvenskan 2019

HIF gjorde årets bästa match i seriefinalen mot Falkenberg på Olympia. Man mönstrade samma lag som senast mot GAIS eftersom Andri Bjarnason fortfarande var skadad och Anders Randrup inte helt spelklar. Wanderson började på topp med Max Svensson och Rasmus Jönsson som släpande strax bakom. HIF tog tag i taktpinnen från start och tryckte tillbaka Falkenberg de första tio minuterna. Fantasin och spelglädjen blommade och Rasmus Jönsson och Muhammed Abubukari dirigerade passningsspelet, och lade smörpass efter smörpass på Max Svensson, Wandersson och Moro som sprang på djupet och på kanterna. Markus Holgersson och Adam Eriksson breddade bra på sina kanter.

Max Svensson var mycket pigg och i nionde minuten snurrade han upp två backar och var nära att göra 1-0, men målvakten räddade.  Så i sextonde matchminuten ryckte Markus Holgersson sig fri på sin högerkant och slog en fin crosspassning till Max som kunde rulla in 1-0 till HIF till vänster av målområdet. Det var mycket rättvist i det läget.

HIF fortsatte att dominera efter målet och anföll i våg efter våg. Även fortsättningsvis byggde spelet mycket på Abubukari, Rasmus Jönsson och Max Svensson. Max sköt minst fem-sex distansskott utanför eller över i hyfsade lägen. Firma Bojanic-Adam Eriksson till vänster började också komma igång på allvar.

Rasmus Jönsson var på väg att rinna igenom några gånger och Markus Holgerssons högerinlägg var alltid farliga.

I 26:e minuten skadade sig Wandersson. Det såg ut som en baksida lår. Han ersattes av Anders Randrup som gick in på mitten, och Max Svensson gick upp på topp.

Wanderson Do Carmo var en av spelarna som tvingades utgå skadad

Under sista kvarten av första halvlek lyfte Falkenberg upp spelet. I 35:e minuten blev det rörigt i HIF-försvaret när Holgersson fick en snedträff framför mål men målvakten Kalle Joelsson fick undan bollen i sista stund. I 42:a minuten kom Robin Östlind fri till vänster men än en gång räddade en storspelande Kalle Joelsson i mål.

Det höll inte för Anders Randrup som ersattes av Andreas Landgren i paus. HIF tog tag i taktpinnen i andra halvlek också.

Första farligheten skapade dock Falkenberg med ett tungt skott strax över. Därefter skapade HIF många fina anfall. Bojanic, Abubukari och Rasmus Jönsson styrde spelet med ett fantastiskt passningsspel. Max Svensson och Moro sprang sönder Falkenbergs försvar. I 50:e minuten sprang Rasmus Jönsson sig fri till höger och slog ett fint inlägg som Max Svensson hoppade över, och som Andreas Landgren avslutade med att skjuta strax utanför. Spelet hårdnade och det small rejält. Tyvärr hade domaren inte sin bästa dag utan höll en mycket ojämn nivå. Det kunde slutet illa med allvarliga skador.

I 57:e minuten ryckte Bojanic sig loss till höger och frispelade Moro som sköt över. I minuten efter blev Rasmus Jönsson nästan ren i mitten men målvakten räddade.

Nu spelade HIF väldigt fin fotboll och anföll i våg efter våg. Försvaret var mycket stabilt när Falkenberg kontrade. Granqvist och Weberg var säkra och Kalle Joelsson gjorde en stormatch i målet.

I 66:e minuten fick Moro gult kort, och byttes ut tre minuter senare mot Calle Johansson som fick gå upp som anfallare. I 72:a minuten blev Calle helt ren med målvakten efter ett smörpass av Bojanic, men rullade bollen utanför. Falkenberg lyfte upp spelet rejält sista kvarten. I 86:e minuten kom en Falkenbergsspelare fri men Kalle Joelsson gjorde en fin utrusning och avvärjde. I 88:e minuten blev Markus Holgersson varnad.

Under de fem övertidsminuterna var Falkenbergsspelare på väg igenom tre-fyra gånger men Kalle Joelsson gjorde fantastiska räddningar.

”Bäst när det gäller som mest” är en sliten klyscha som HIF inte alltid har levt upp till men idag gjorde man det med besked. ”Di röe” skall vara väldigt stolta över på vilket sätt de genomförde den här seriefinalen. Man var det klart bättre laget sett över hela matchen och höll spelet fantastiskt väl uppe. Med tre poäng, serieledning och den elfte raka hemmasegern är ”di röe” i Allsvenskan med en tolfte raka hemmaseger mot Halmstad om en vecka. Nu hoppas jag att Helsingborgarna fyller Olympia i den matchen.