HIF 5-2 Husie IF (P15)

Bara dagar efter derbyt mot Malmö bjöds det idag på seriefinal på Olympiafältet.

Förutsättningarna var perfekta med två spelskickliga lag och strålande solsken, även om gräset på den gamla Stattenaplanen såg ut att vara i behov av att klippas. Lagen möttes i SM-kvartsfinal i Karlstad under augusti och vid det tillfället låg man under med 0-3 med sju minuter kvar, men lyckades ändå kvittera ett par sekunder innan slutsignalen. Dessutom vann man den efterföljande straffläggningen. Tyvärr förlorade man sedan i finalen mot MFF.

HIF rivstartade matchen och fick utdelning redan i första anfallet. Ett inlägg från vänsterkanten ledde fram till en fristående HIF-spelare som lugnt och behärskat nickade in ledningsmålet redan i den första minuten. Kort därefter kom man igen effektivt fram längs vänsterkanten och det kändes som om man inom kort skulle få dit tvåan. Istället för 2-0 började Husie komma in mer och mer i matchen och kampen på det centrala mittfältet var stundtals mycket intensiv. Kvitteringen kom efter drygt tjugo minuter, när en frisparksretur lite turligt studsade rakt framför fötterna på en Husieforward. Efter kvitteringen böljade spelet fram och tillbaka innan HIF i slutminuterna av första halvlek åter tog ledningen. Även denna gång kom man fram via vänsterkanten och William Kvist, som efter att ha lurat upp sin back på läktaren elegant serverade en lagkamrat i straffområdet. Slut på en fullt godkänd första halvlek av di röe och det hördes från andra sidan planen att Husietränaren var allt annat än nöjd.

Andra halvlek drog igång och efter en snygg framspelning i djupled borde Kvist ha förvaltat sitt friläge, men istället blev det Husie som nu tog över spelet. Till att börja med tycktes man komma fram via slarv i HIF-försvaret, men allt eftersom bet man sig fast i anfallszon. Inom kort hade Linus Müller i HIF-målet tvingats till två rejäla ingripanden, där enhandsräddningen på ett skott från nära håll, drog ner stora applåder från publiken. Ett par minuter senare trodde Husie att man hade lyckats reducera, men målet dömdes bort pga offside.

3-1 till HIF kom till efter snyggt väggspel mellan Berisha & Kvist och samma konstellation var sedan nära att utöka ledningen ytterligare, men den senare tycktes för dagen ha problem med kyla i avsluten.Olyckligt nog drabbades en av Husiespelarna av ett benbrott och spelet avbröts en stund när man tvingades tillkalla en ambulans. När matchen återigen kom igång gjorde HIF 4-1 genom Kvist som såg lättad ut efter att ha bränt ett par tidigare lägen. 5-1:an satte Berisha kort därefter och 5-2 reduceringen tillkom i slutet av matchen efter att Husie fått en indirekt frispark inne i straffområdet, till följd av tillbakaspel.

I samband med matchen mot Åkarp var det tre spelare (Berisha, Kvist, Duong) som jag tyckte utmärkte sig och även om dessa tre återigen gjorde en bra match vill jag även lyfta fram två andra spelare som idag gjorde fläckfria insatser:

Erik Dahl – Mittfältsgeneral – med härligt spelsinne som styrde och ställde lite som han ville, i synnerhet under första halvlek. Påminner mycket i sin spelstil om en viss Markus Lantz.

Linus Müller – Målvakt – Lugn, trygg och säker målvakt som då och då kan bjuda på riktiga tv-räddningar