Helsingborg föll i det 111:e Skånederbyt

Malmö FF:s Erik Friberg drar till USA - Något som öppnar för May Mahlangu
Det har spelats många derbyn genom tiderna, dagens match var det 111:e.

Det var derby och fin inramning på Olympia. Södra stå var fylld av sjungande supportrar och Malmös tillresta sjöng på norra läktaren. Trots bra perioder i matchen kunde HIF aldrig rå på MFF på planen denna kväll.

Det var Malmö som sparkade igång det 111:e Skånederbyt genom tiderna och inledde bäst. Men det dröjde ända fram till den elfte minuten innan matchens första chans kom. Bojanic fick bollen strax utanför straffområdet och klippte till, men bollen seglade iväg en bra bit över ribban. Annars var det en ganska jämn och tillknäppt tillställning inledningsvis men utan att någon fick till något spel.

Bortsett från ett halvt avslut som höll på att ställa Wiland i Malmö-målet hade man inte mycket framåt, men man hade mycket boll. Däremot lyckades gästerna ta ledningen i den 28:e matchminuten efter ett dubbelavslut av Jon-Inge Berget, det första parerade Hansson på ett superbt sätt men skott två gick upp i nättaket.

Efter målet åt sig Malmö mer och mer in i matchen och skapade även fler chanser. Bland annat hade man ett avslut som gick strax utanför stolpen av den tidigare målskytten Berget. Gästernas lilla övertag skulle komma att ge betalt också, i den 42:a minuten hittade Yotun in med en frispark till Carvalho som enkelt kunde styra in bollen med pannan. En kalldusch strax innan halvtidsvilan.

Den andra halvleken inleddes med ett byte, Helstrup klev ut och den unge mittbacken Johansson kom in på plan. Matchen pågick några minuter innan nästa byte tog plats, Mårtensson klev av planen och in kom istället Boateng. Precis som det bör vara i ett derby så var det mycket känslor och kamp i matchen, vilket ledde till flera gula kort – kort som HIFs tunna trupp inte tåler.

Malmö kom att få mer utdelning i matchen, i den 78:e matchminuten hittade bollen in till Rosenberg i boxen som inte gjorde något misstag utan placerade bollen till vänster om Hansson i målet. Malmö hade bud på fler mål i matchen men Helsingborgarna lyckades hålla undan för en utökad ledning för gästerna.

Nu tar vi nya tag under landslagsuppehållet. I nästa omgång gästar IFK Göteborg.

Slutresultat: 0-3 (0-2)
Gula kort: Mårtensson, Atakora, Uronen, Larsson,
Startelva: Hansson – Smárason, Pálsson, Helstrup (46), Uronen – Atakora (67), Mårtensson (53), Bojanic, Wede – Simovic, Larsson.
Avbytare: Pyzdrowski (mv), Johansson (46), Lindström (67), Achinioti-Jönsson, Boateng (53), Björkman.