Häcken-HIF 1-0 ”Fjärde raka utan mål”

200629 Helsingborgs Max Svensson och Mikkel Mix Diskerud försvarar mot Häckens Ahmed Yasin under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Helsingborg den 29 juni 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0007

Den fjärde matchen och fortfarande inget gjort mål. Kanske inte helt oväntat med tanke på att HIF inte vunnit borta mot Häcken sedan 1994? Men spelmässigt innebar dagens match ett steg i rätt riktning, trots allt. En poäng hade dock inte varit orättvist.

Olof Mellberg överraskade med att placera Rasmus Jönsson på bänken från start. Istället fick Alex Timossi Andersson chansen och det var ett schackdrag som var ytterst nära att ge HIF en smakstart eftersom Timossi redan i den åttonde minuten gjorde en snygg vändning och fick ett skott som tyvärr tog i stolpens utsida.

I startelvan fick Ceesay gå in som mittback tillsammans med Martin Olsson medan Tsouka tog hand om högerbacksplatsen.

Försvaret gjorde, precis som mot Elfsborg en stabil insats men idag fungerade  anfallsspelet bättre än tidigare även om det inte ledde till något mål.

Statistik som dplay redovisade efter matchen visade att HIF den här gången kom till sju avslut i anfallszonen mot 2 i snitt på de tidigare matcherna.

Passningsspelet, som varit bedrövligt tidigare, höjde sig också ett snäpp men är fortfarande på alldeles för låg nivå.

Inledningsvis var det dock Häcken som tog kommandot och det märktes att hemmaspelarna är mer hemtama på konstgräset än HIF.  Det var också Häcken som skapade flest målchanser i första halvlek. Laget belönades också med en rad hörnor men efterhand som tiden gick jämnade det ut sig och när slutsignalen gick hade HIF faktiskt vunnit hörnstatistiken. Men det hjälper ju inte när bollen inte vill gå in i mål.

200629 Helsingborgs Ravy Tsouka under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Helsingborg den 29 juni 2020 i Göteborg.

Ett orosmoment var Anders Lindegaards oförmåga att sätta igång spelet när han hade bollen. Dplays kommentatorer tog tiden och handlade flera gånger om 18-21 sekunder, mot tillåtna sex. En mer uppmärksam domare hade kunnat blåsa frispark i straffområdet och sådan har HIF inte råd med.

Alex Timossis debut från start lovade gott. Han har mycket spring i benen och jobbade hårt även defensivt. I andra halvlek var det dock Max Svensson som höll på att visa vägen för HIF.  Han skapade flera bra chanser och den bästa kom nog när Gigovic fick ett drömläge men lyckades skjuta över.

I halvlek bytte Mellberg ut Ceesay och släppte in Casper Widell som mittback. Sedan fick Gero och Abubakari komma in och byta av Timossi och Brandur. Rasmus kom in istället för Van den Hurk. Gero vann ett antal dueller men fick inte stöd av någon medspelare.

Efter åtta halvlekar utan gjort mål så börjar man bli lite orolig. Men ett större orosmoment är att HIF-ledningen inte sett till att säkra förlängningen med Martin Olsson. Hans kontrakt går ut i morgon och det är en spelare som HIF inte har råd att förlora nu, eftersom Granqvist är långtidsskadad igen.

Olof Mellberg har, med viss rätt, hyfsat nöjd med insatsen, trots förlusten men hedersamma förluster ger inga poäng och nu måste HIF börja ta poäng. Helst redan på torsdag mot Mjällby.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!