HIF-Gefle 3-0

Nu var det verkligen upp till bevis för HIF efter plattmatchen i cupen mot Eskilsminne i veckan. Man behövde visa att man hade karaktär och vilja att studsa tillbaka direkt.

Efter debaclet på Harlyckan i onsdags var jag givetvis frustrerad efter det dåliga spelet från HIF:s sida, men mest frustrerad var jag nog av huvudtränare P-O Ljungs uttalanden i HD efter matchen. P-O var väldigt passiv under matchens gång när det behövdes aktiv coachning, nya taktiska direktiv, byten och omdispositioner i spelet. Men efter matchen var han snabb att kritisera spelet och spelarna som gjorde en blek insats. Då var det liksom för sent.

Nu hoppades jag bara att tränarteamet lärde sig något av Eskilsminnematchen, och tog med sig rätt typ av erfarenheter fram till dagens Superettanmatch mot Gefle IF. Återigen måste HIF jobba med inställningen. Man måste vara maximalt laddade inför varje match oavsett om man möter Malmö FF eller Råå IF. Det är alltid hårt fokuserat jobb från avspark till slutsignal som gäller.

Gefle ligger sist i Superettan men det är ett mycket oberäkneligt lag. De blandar och ger, och kan i ena matchen vinna mot ett topplag borta, för att i nästa match förlora stort mot ett bottenlag på hemmaplan. Vad än P-O säger om att HIF inte underskattade Eskils-minne, så har laget nästan alltid problem när de möter lag som är sämre på pappret.

Det handlar givetvis om att man har fel attityd till dessa matcher. HIF har alltid svårt mot Gefle. I våras radade Gefle upp den ena stora förlusten efter den andra, men när HIF kom på besök var man närmast en seger när det blev 1-1.

Under sommaruppehållet har Gefle fått en ny huvudtränare i Marcus Bengtsson, och så har man hämtat in Admir Bajrovic från Öster, Jacob Ortmark från BP och Isaac Schaze.

Samtliga kan bli rejäla förstärkningar i kampen för att undvika nedflyttning. Så även om slitvargarna Jonas Lanto och Jesper Floren är avstängda, kan Gefle ställa till problem för  HIF om ”di röe” inte har käkat taggtråd inför matchen.

HIF mönstrade samma startuppställning som i derbyt mot BOIS idag. Det kändes relativt tryggt. Efter tre darriga minuters inledning där HIF gjorde ett farligt misstag i försvaret som kunde lett till mål, tog man över matchen totalt. Man lyfte upp allt spel på Gefles planhalva och dominerade matchbilden med eftertryck. Man rullade runt och försökte hitta luckor men Gefle var kompakta, så HIF kom sällan igenom. Man skapade inga vassa målchanser första kvarten, även om Gefle bara slog ifrån sig.

I 17:e minuten kom så chansen ur ingenstans. Granqvist passade Randrup till höger, och han löpte ner till kortlinjen och rullade in ett smörpass till Bjarnason som snyggt placerade in 1-0 till HIF.

HIF-dominansen fortsatte och Gefle fick inte låna bollen. I 22:a minuten sköt Adam Eriksson ett inlägg mot Bjarnason som störde en Gefleback så att han stötte in bollen i eget mål till 2-0 till HIF.

Halvleken ut trummade HIF på i anfall efter anfall och Gefle kom knappt över mitten. Detta var klasskillnad. HIF radade upp hörnor, skott och målchanser. I 31:e minuten nickade Bjarnason en hörna i mål. Den enda som såg något ojuste i den situationen var domaren som dömde bort målet helt oförklarligt. Domaren höll en mycket ojämn nivå matchen igenom.

HIF ägde matchen även från start i andra halvlek. Abubukari släppte ingen Geflespelare förbi sig, Bojanic var på spelhumör och briljerade med sitt glimrande passningsspel, Bjarnason var urstark i djupled, Granqvist och Weberg bommade igen, och Randrup var strålande på sin kant. HIF kom i våg efter våg och anfallen avlöste varandra.

I 61:a minuten pricksköt Bojanic en hörna på Charlie Webergs högerfot, så att han kunde placera in 3-0 till HIF.

Trycket framåt fortsatte matchen ut, och det var bara oskärpa i avsluten från Max Svensson, Wandersson och Rasmus Jönsson som gjorde att vinsten inte blev dubbelt så stor.

Det känns skönt att HIF nu visade att man har ett stabilt grundspel med variation på djupet, på bredden och på kanterna. Det här imponerade, även om Gefle var ett svagt motstånd.