Gefle – HIF 2-1

171002 Helsingborgs Peter Larsson och Alexander Achinioti-Jönsson deppar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Gefle och Helsingborg den 2 oktober 2017 i Gävle. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135891

Fyra poäng upp till kvalplats innebär att HIFs instruktioner, inför de resterande matcherna, är solklara. Ta full pott oavsett motstånd! Ikväll stod ex-Allsvenska Gefle för motståndet.

I andra änden av tabellen slåss Gefle för sitt liv och när Norrby nu slog Falkenberg i helgen blev det väldigt tydligt att även hemmalaget behöver gå för full pott de kvarstående matcherna.

Gävle visade upp sin sämsta sida med regn, trummor och spel på en plastmatta. Kanske inte så konstigt att hemmalaget var det bollförande i inledningen av matchen. Tyvärr tvingades HIF även till ett tidigt byte när Johan Persson utgick redan efter kvarten spelad.

HIF skapade absolut ingenting och det gjorde iofsg inte hemmalaget heller men det var ändå Gefle som tog ledningen i den 30:e minuten genom Deniz Hummet. Peter Larsson gick bort sig och anfallaren blev helt ren i straffområdet och noterades för sitt 10:e mål den här säsongen.

Resten av halvleken blev inte mycket bättre. Dålig bollbehandling och många felpassningar från bortalaget. Det blev dessutom väldigt uppenbart att dagens HIF saknar offensiva kvaliteter för att skapa något farligt framåt.

Hemmalaget fick dessutom avsluta halvleken med att utöka ledningen när Adam Bergmark-Wiberg, även han helt ren, nickade in 2-0 efter en läcker passning av Hummet.

Noterbart att HIF inte hade ett enda riktigt avslut under den första halvleken och nu var uppförsbacken massiv inför avslutande 45. Akpoveta fick kliva av och in kom, lånet från Kalmar, Abdu.

Det var ett betydligt piggare HIF som kom ut till andra halvlek och Gefle började allt mer backa hemåt. Chanserna kom men tyvärr var Timossi Andersson lite obeslutsam vid både ett och två tillfälle varvid chanserna rann ut i sanden.

Med halvtimmen kvar var det total HIF dominans – fram till de avgörande lägena.

Men bortalaget kom allt närmre en reducering och man valde även att sätta in Micke Dahlberg – allt för att kunna få hål på den försmädliga nollan.

I 71:a minuten kom Gefle upp i halvlekens första anfall och, på frispark, höll man avgöra matchen helt men Pär Hansson gjorde en enhandsräddning precis nere vid stolproten. Fem minuter senare hade man dessutom en boll i ribban.

Dahlbergs nick, ner till Ralani, och Abdus stolpskott var båda värda bättre öde men ändå var det närmre 3-0 än en HIF-reducering. Men i den 89:e minuten kom så äntligen reduceringen när Gyimah nickade in 1-2.

Närmre än så kom dock inte HIF men turligt nog tappade Trelleborg åter poäng när man bara fick 1-1 hemma mot Varberg. Det innebär att avståndet är fem poäng, lagen emellan, med 12 poäng kvar att spela om.

11-3 i avslut till bottenlaget Gefle talar dock sitt tydliga språk…

Gefle – HIF 2-1 (2-0) Superettan

Mål: 1-0 Hummet (31 min) 2-0 Bergmark-Wiberg (45 min) 1-2 Gyimah (89 min)

HIF: Hansson – Landgren, Larsson, Johansson, Eriksson – Gyimah, Persson, Bojanic, Timossi Andersson, Surprise – Akpoveta

Byte: Anchinioti-Jönsson IN – Persson UT (19 min) Abdu IN – Akpoveta UT (46 min) Dahlberg IN – Timossi Andersson UT (64 min)

Varningar: Bojanic (HIF)