Fotboll är kultur, som ska upplevas live – se till att vara en del av det

Igår kväll besökte Hollands för närvarande bästa lag Olympia och blev i nästan 60 minuter utspelade av Skånes stolthet – Helsingborgs IF. Sen kom tröttheten för HIF och orken började tryta samtidigt som Twente hade kommit in i matchen och visade sina offensiva kvaliteter, det straffade sig för hemmalaget och blev dyrt när man tappade sin 2-0 ledning från den första halvleken till 2-2 under de sista trettio minuterna av matchen.

Det var en perfekt kväll i sundets pärla, lite av det klimatet man önskar sig när det spelas euroJoseph Joe Baffopeiska matcher i Sverige, det är inte för kallt och man ser att mörkret drar in mer och mer under matchens gång. Det är ligaledarna i Holland som kommer på besök, Twente, de är än så länge obesegrade i årets upplaga av Eredivisie, ändå är det hemmalaget som rivstartar och gör första målet efter blott fem minuter. Supportrarna som var tidigt på plats har sjungit upp redan 30 minuter innan matchen har startat och de är de som starkast bidrar till att stämningen verkligen är på topp på arenan.  Med de förutsättningarna borde man anta att biljetterna skulle varit slutsålda – men där kom blott bara 5578 åskådare.

Kanske skulle man efter de första 45 minuterna enkelt kunna säg att det är deras förlust, de som inte kom till matchen, men sett över 90 minuterna blev det allas förlust, det blev en skillnad mellan vinst och förlust för både spelare, supportrar och förening. Klubben tilldelas två hundra tusen euro för varje match vunnen i Europa League, bara hälften vid ett lika resultat, för de som inte kan sin matematik kan vi förenkla logiken och säg att det är ungefär 850 000 svenska kronor. Mattias Lindström i luftduell

Där var väldigt många personer som reagerade på att inte fler personer tog sig till matchen igår kväll, Åge tog upp det på sin presskonferensen efter matchen och betonade innebörden av den publik som man är van vid att se på Olympia. Nu fick man istället se årets näst sämsta publiksiffra på arenan, trots att motståndet var det bästa (borta) laget som kommer att besöka Olympia i år. Nicola Djurdjic var i den mixade zonen också besviken över att inte mer folk kom till matchen, enligt honom var det en avgörande skillnad mellan vinst och förlust, för man får väl ändå se det som en förlust när man släpper in ett mål i 88:e minuten – eller åtminstone kändes det så för oss som var på plats.

Under hela matchens gång så fanns de mest inbitna supportrarna (som match efter match såväl hemma- som bortamatcher stöttar Helsingborg i med- och motgång) på plats. Det “hästjobbet” som supportrarna på sektionerna 36-37 gjorde igår hördes och kändes över hela arenan och de är alla värda en stor eloge för sin insats under matchen. Om fler hade anammat den passionen, glöden och sången som strömmade ut från den södra hörnan av östra läktaren så är jag övertygad om att ingen hade kommit till Olympia och rest därifrån med en poäng. Efter flera intervjuer med spelare i allmänhet och ledarteamet i synnerhet kan vi konstatera att de nämner stödet som en bidragande faktor till framgång vid varje intervju tillfälle. “Det ger laget ny energi under matchen och bär fram spelarna när det är som mest tungt under matchens gång”, som Stefan Schwarz brukar säga.

Åge Hareide
PK efter HIFs 2-2 match mot Twente 04/10 2012

I dagens HD läser man en bra krönika av Tomas Nilsson, han ställer sig frågan vem det är som HIF ska kvalificera sig till Europa för? I truppen idag finns spelare som håller en riktigt bra klass och vi har potential samt ett mål om att spela i Europa varje säsong, det är en kravbild som alla supportrar (även medgångarna) har bidragit till – ändå är det bara 5578 personer en torsdags kväll i Europa som utifrån sitt handlande står bakom det. Anledningarna till varför publiken uteblir är säkert spridda skurar, man kan inte beskylla klubben för överpris iallafall, det kan vi slå fast, än mindre om man ser till den underhållningen som de betalande åskådarna fick se för sina pengar igår.

Kan en tongivande faktor verkligen vara ekonomi? Att man inte är intresserad av att betala “extra” för att se fantastisk fotboll mot topplag i de olika europeiska ligorna? Det är isåfall väldigt fel att ta rygg under 37:an i matchen mot Twenteallsvenska matcher med hjälp av säsongskort som företagen har sponsrat sig fram till, för att sen vända ryggen åt laget i cup spelen när de behöver stödet om inte lika mycket så ännu mer än i Allsvenskan. I cupen handlar det inte om att vara bäst sett över 30 matcher där gäller det att vara bäst här och nu och där spelar alla faktorer in i eventuella framgångar – framförallt det stödet vi alla vill se, känna och höra.

Det är förhoppningsvis sista gången i mitt liv jag behöver känna den besvikelse, frustration och ilska över uteblivna supportrar och tappade poäng i slutminuterna på Olympia igen. Alla som känner sig träffade borde se över möjligheterna att köpa biljetter till den 25 oktober då Hannover gästar oss, biljetterna är till överkomligt pris och bra spel från bägge lagen utlovas redan nu. Hjälp till att bidra med inramningen till den matchen och stötta “vårt” HIF mot en vinst i gruppen som kan vara helt avgörande för ett eventuellt avancemang!