FC Nordsjälland – Helsingborgs IF

4-1(2-0)(1-0) (matchen spelades i 3x45min)

Farum Park, Farum

Årets första match beskrevs på förhand som ett avbrott i träningslunken av Roar Hansen.

Kanske var det just det att det var första matchen för året och att spelarna kände sig som kalvar på grönbete för det var ett piggt tempo som sattes upp och nästan genast visade Accam upp sin snabbhet och visade hur farlig han kan vara. Redan i den åttonde minuten hade han ett farligt läge nära mål men målvakten räddade. Returen som följde studsade ut till Smárason som drog till men en försvarare stod i vägen.

Efter en pigg inledning sjönk tempot något efter ca 20 minuter och Nordsjälland tog tar mer i spelet. En halvtimmes in i matchen tog sig Nordsjälland fram på sin högerkant och kunde slå in ett inlägg som enkelt kunde nickas i mål när Krafth och Boateng lät en FCN-spelare stå fri på bortre stolpen. Det följdes av ett antal chanser för Nordsjälland men Pär Hansson räddar laget från fler baklängesmål.

I slutet av första “halvleken” så stormade Accam fram på kanten men gjordes ner strax utanför Nordsjällands straffområde. Smárason tog frisparken men den gick strax över.

Efter första pausen gjordes tre byten. Pär Hansson, Gashi och Accam klev av och ersattes av Linde, Landgren och Elias Andersson. Nordsjälland fortsatte föra spelet och HIF fick fokusera på kontringar. Efter ca en timmes spel kom Nordsjälland i en kontring men skottet som avlossades var tamt och gick rakt på Linde som inte hade några problem att ta bollen.

Strax efter kom danskarna i ännu en attack och denna gång lyckades de runda Linde som fick se dem lägga bollen mot mål. På mållinjen dök Sadiku upp och slog bort bollen till hörna.

Fem minuter senare var det däremot ingen som dök upp på mållinjen. En boll snett inåt bakåt gick fram till en dansk vid straffområdeslijen som sköt direkt och Linde var chanslös. 2-0.

En dryg timme in i matchen fick Smárason en frispark ca. 30 meter från mål. Elias Andersson la bollen tillrätta och slog till men bollen skruvade sig strax utanför stolpen. Det var en välriktad frispark, med lite mer fart och bättre sikte så kunde den blivit farlig.

HIF hade korta stunder då man blixtrade till men man hade svårt att hävda sig mot det danska motståndet.

Ungdomarna gjorde bra ifrån sig. David Svensson som varit med i A-laget tidigare visade på trygghet och spelförståelse. Kinnander gjorde en helt okej match och han visade bra moral även om han hade det ganska svårt där framme. Måns Ekvall hade en ganska tuff dag då det var Nordsjälland som låg på mest men han stod upp bra.

Andreas Linde gjorde bra insatser och var chanslös på målet. Det ser ut som att han kommer vara en bra utmanar till Pär under säsongen. De tre målen som han släppte förbi sig kan man inte klandra honom för då det var avslut nära inpå honom och målskyttarna gavs tid att sikta ordentligt.

Den tredje “halvleken” blev en kamp mellan två unga lag då båda lagen mönstrade ungdomsspelare. Det gjorde att matchen öppnade upp lite mer och redan efter bara fem minuter hade Cvetkovic ett kanonläge att reducera men han fick felträff och bollen gick långt utanför.

Efter 108 minuters spel kom en reducering. På en hörna från höger som Elias Andersson, som i den sista “halvleken” tagit ett kliv in centralt, slog in i straffområdet och där fanns Viktor Wahlgren och nickade in 2-1.

Repliken kom dock tämligen omedelbart. i den 113 minuten tar sig en FCN-spelare fram på deras vänster kant och rundar målskytten Wahlgren och slår in bollen till en fristående medspelare som i höjd med straffpunkten enkelt kan slå bollen förbi Linde i målet till 3-1.

Efter målet så blev matchen allt mer avslagen och när Nordsjälland gjorde 4-1 i den 125e minuten gjordes inga större ansträngningar att försöka hämta igen målmässigt.

Det var en träningsmatch och en match i januari med allt vad det innebar. Nordsjälland var det bättre laget matchen genom och resultatet var fullt rättvist. Men med det sagt så kan man nog inte säga mer om matchen än att det såg ut som att spelarna tyckte det var trevligt att slippa träningen.

På förhand hade det rapporterats om att Abdul Khalili och Rasmus Lindgren skulle vara med i truppen men båda tvingades stanna hemma på grund av sjukdom.

Mål: Wahlgren

Gula kort: Wahlgren

HIFs startelva: Hansson(46) – Krafth(91), Ekvall(91)(115), Sadiku(74), C. Andersson(91) – D. Svensson(91), Gashi(46) – Boateng(91), Smarason(91), Accam(46) – Kinnander(91)

Avbytare: F. Widlund(91), A. Landgren (46)(115), V. Wahlgren(91), A. Achinioti-Jönsson(91), Y. Getachew(91), E. Kronholm(91), M. Cvetkovic(74),  Andreas Linde (mv)(46), Hampus Agerström(91), E. Andersson(46), J Lundborg(91)