Var gårdagens insats det sista vi såg av Nr 25 i den röda tröjan? Foto: Samone Falkman

Final i Svenska Cupen

0-1(0-0)

Publik 3423

Friends Arena, Solna

Det var en fartfylld inledning av båda lagen och det blev en hel del kamp om vem som skulle föra matchen framför rena målchanser. Första chansen tillföll Elfsborgs Lasse Nilsson som nickade över i 9:e minuten. Bara ett par minuter senare testade Achinioti-Jönsson med en cykelspark men även den gick över. Det var Achinioti-Jönsson som fick kliva in och ta Sadikus roll som balansspelare i den här matchen då Sadiku var avstängd. En uppgift som han gjorde med bravur.

Alexander Anchinioti-Jönsson tog Sadikus plats.
Foto : Bjarki Tordarson

I nittonde minuten så kom Viktor Prodell en fin passning som friställde honom med Pär Hansson men avslutet var tamt och Hansson kunde rädda enkelt. Elfsborg hittade fram genom HIF mycket lättare och man var rörligare i spelet utan boll. HIF var bra på att försvara sig men mindre bra på att passa och antalet felpass första halvleken var närmast pojklagsmässigt och ledde till att Elfsborg kunde vinna tillbaka bollen snabbt igen.

Det gjorde att HIF blev trötta mot slutet av halvleken och de var säkert glada när Lerjeus blåste av halvleken så att de fick gå ut och vila och snacka ihop sig.

Bäst i halvleken var utan tvekan den tillresta klacken som höll igång på läktaren.

Andra halvlek var bara ett par minuter gammal när Khalili drog ner Jon Jönsson och Elfsborg fick frispark från 30-35 meter mitt på planhalvan. Skottet var bra men Pär Hansson var uppe och räddade snyggt.

I den 55:e minuten får Elfsborg en hörna. Den slås och nickas bakåt i banan och skottet som kommer styr på någon längs vägen och ställer Pär Hansson, men Lindström hade stannat kvar vid stolpen och kunde slå undan bollen till en hörna. En hörna som Jon Jönsson når högst och nickar ner till Lasse Nilsson som enkelt kunde slå in 0-1 där han står helt omarkerad i boxen.

Bara fem minuter senare är HIF väldigt nära att kvittera då Christoffer Andersson slår in en frispark i straffområdet och Achinioti-Jönsson är ytterst nära att trycka in bollen men målvakten lyckas stoppa den precis på mållinjen.

Målet gjorde att matchbilden ändrades totalt och HIF gick framåt och kunde få upprepade anfall mot Elfsborg och Boråsarna fick ställa in sig på försvar.

Boateng gjorde sin hemmadebut igår Foto: Samone Falkman
Boateng kom in i andra halvlek.

Med dryga timmen spelat plockade Roar ut Santos och Lindström och satte in Simovic och Boateng.

Accam utmanade försvararna i Elfsborg gång på gång och blev gång efter annan nergjord och Simon Hedlund ska vara glad att Lerjeus var snäll när han plockade upp det gula kortet, det var på gränsen till rött när han utan att ha en chans på bollen kapar Accam.

I 73:e minuten tvingades Elfsborg byta målvakt när Ellegaard inte kunde spela vidare på grund av ryggsmärtor.

Med tio minuter kvar började Elfsborg komma fram mer och Ema Boateng drog ner en Elfsborgsspelare och i situationen måste Emil Krafth snackat till sig en varning.

Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid så gjorde Roar HIFs sista byte när han plockade ut Christoffer Andersson och satte in Jere Uronen som har haft problem med en huvudskada sedan matchen mot AIK.

I slutet av halvleken lyckas även Smárason och Larsson snacka sig till gula kort.

Foto Samone Falkman
Var det Accams sista match i HIF tröjan?

Även med sex tilläggsminuter lyckas inte HIF kvittera mot Elfsborg. Forceringen som skulle startat från matchminut ett kom nu istället inte förrän efter Elfsborgs ledningsmål och då fanns inte tiden och orken för att lyckas framåt.

Calle Johansson gjorde återigen en stabil insats och Anchinioti-Jönsson gjorde det mycket bra på sin position. Men på det hela taget kan man inte säga att det var i närheten av en godkänd insats. Förta halvlek var fylld av tekniska misstag och felpass. Hade man stått upp som man gjorde efter att Elfsborg tagit ledningen så hade vi kanske sett ett annat resultat. Men nu är det bara mörker.

Gula kort: Krafth, Smárason, Larsson

Startelva: Hansson – C. Andersson (87), Johansson, Larsson, Krafth – Achinioti-Jönsson, Khalili – Accam, Smárason, Lindström (65) – Santos (65)

Avbytare: Simovic (65), Boateng (65), Linde, Nordmark, Björkman, E. Andersson, Uronen (87)