En seger som ger arbetsro…

HIF har säkrat det Allsvenska kontraktet Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92348

Ett krampaktigt HIF vaknade den sista halvtimmen och bärgade hem den trepoängare som kan betyda nytt kontrakt, efter 2-1 mot AFC Eskilstuna.

Det är en sak att möta serieledande Djurgården på konstgräset på deras hemmaplan Tele 2 arena som HIF gjorde senast. En sådan match är det ingen som förväntade sig att HIF ska vinna, och då kunde de spela helt avslappnat utan press. Det är en helt annan sak att möta bottenlaget AFC Eskilstuna hemma på Olympia nu när varenda poäng kan betyda nytt allsvenskt kontrakt. Pressen och kraven steg hela veckan inför den här matchen som HIF helt enkelt var tvungna att vinna för att hålla AFC på behörigt avstånd bakom sig och få fastare mark under fötterna. 1-1-matchen borta mot AFC i våras var en ganska intetsägande tillställning där spelet var jämnt utan särskilt många målchanser, där den förre HIF:aren, nuvarande AFC-spelaren Gustav Jarl, kvitterade på slutet och stal en trepoängare från sitt gamla lag.

Även om HIF gjorde en stark insats mot Djurgården och spelet i Olof Mellbergs debutmatch lovade gott inför fortsättningen, så gällde helt nya förutsättningar i dagens match mot AFC. Det visste Olof Mellberg och det visste HIF-spelarna, så de var väl förberedda, men samtidigt är varje match en ny utmaning. Adi Nalic, lånet från Malmö FF, har varit AFC:s bäste spelare i år och bl a gjort fyra mål, men var avstängd inför dagens match. I HIF var  Kalle Joelsson, Kundai Benyu och Andreas Landgren skadade sen tidigare. I lagkapten Andreas Granqvists 100:e allsvenska match bestod startelvan av Anders Lindegaard, Anders Randrup, Markus Holgersson, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Mamudo Moro, Alexander Farnerud, Max Svensson och Alhaji Gero.

Matchinledningen var avvaktande  från bägge håll, och i tredje minuten kapades Gero bakifrån på mittplanen med en AFC-varning som följd. HIF fick inte grepp om bollen och hade svårt att etablera något eget spel. AFC pressade högt och gjorde det bra så långt när man störde HIF i uppspelsfasen och stressade “di röe” till misstag. Ur ingenting skapade så HIF ett fint anfall när Moro ryckte sig loss på högerkanten och spelade in i mitten till Alhaji Gero som stötte in ledningsmålet till 1-0 för HIF, i den tolfte minuten.

Efter målet fortsatte spelet att bölja fram och tillbaka. HIF hade svårt att ta tag i spelet och var förvånansvärt orörliga i passningsspelet, samtidigt som bolltempot var lågt. Man skapade ett fint anfall i nittonde minuten när Max Svensson och Adam Eriksson tråcklade sig igenom på vänsterkanten men fastnade i AFC-försvaret. Minuten efter sköt Farnerud ett tungt skott som målvakten precis tippade till hörna, och på den efterföljande hörnan från höger nickade Gigovic strax utanför. I den 28:e minuten tvingade Abubakari utgå efter en smäll och han ersattes av Tobias Mikkelsen. AFC tilläts fortfarande ha mest boll i en match där HIF hade förtvivlat svårt att hitta ett eget spel. Det mesta spelet var förlagt på HIF:s planhalva och “di röe” fick ofta slå ifrån sig. I 36:e minuten sköt emellertid Adam Eriksson ett fint skott i stolpen efter en frispark av Alexander Farnerud,  och på returen sköt Moro svagt utanför. Nu lyfte HIF upp spelet och i 38:e minuten var vi på väg att notera 2-0 för HIF men Max Svenssons mål dömdes bort för offside. Sammanfattningsvis var första halvlek lite krampaktig och oorganiserad från HIF:s sida. Man låg för långt ifrån motståndarna och tillät dem att äga alldeles för mycket boll, plus att man själva slarvade en hel del i passningsspelet. Så Olof Mellberg hade en hel del att jobba med i pausen.

190922 Helsingborgs Markus Holgersson gör 2-1 i kamp med AFC Eskilstunas Wilhelm Loeper och Jesper Björkman genom Holgersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AFC Eskilstuna den 22 september 2019 i Helsingborg.

HIF började något bättre i andra halvlek och i 47:e minuten blev Gero frispelad framför mål av Moro men målvakten räddade ett ganska svagt avslut. Sen lät man AFC äga bollen igen. Känslan var att HIF inte hade tillräcklig styrka att dominera matchbilden. Man backade och vann varken första eller andra bollarna. Mycket riktigt kvitterade AFC i den 52:a minuten på nick av Samuel Nnamani. Efter kvitteringen lyfte HIF upp spelet och kom fram till ett par halvchanser, bl a sköt Max Svensson över och Moro sköt ett bra skott som målvakten räddade. Så i 60:e minuten tog HIF åter ledningen med 2-1 på en nick av Markus Holgersson efter en fin vänsterhörna från Farnerud.

Nu började HIF-spelet äntligen se bättre ut. Man fortsatte att anfalla och man var mycket rörligare. Moro hade vaknat till liv och var ständigt spelbar på sin högerkant. Han och Mikkelsen sprang sönder AFC-försvaret. I 67:e minuten kom Gero ren i mitten igen men målvakten räddade. Nu skapade HIF flera målchanser. Max Svensson skar in från sin vänsterytterposition och sköt strax över mål ett par gånger. I 85:e minuten kom Moro loss till höger och hittade Max Svensson på bortre stolpen, men skottet gick utanför. AFC hade inte mycket spel nu men stack upp i några få kontringar. I 90:e minuten ersattes Max Svensson av Filip Sjöberg. Efter en tung arbetsinsats den sista halvtimmen av matchen lyckades HIF bärga hem en trepoängare som kan betyda nytt kontrakt.