Domarmiss berövade HIF segern

1-1 i  i andra hemmamatchen på rad efter en stark HIF-insats mot Djurgården. Man är fortsatt obesegrade på Olympia i över ett år. Men ack så nära hemmalaget var tre poäng…

HIF ställdes inför en rejäl utmaning i måndagens hemmamatch mot Djurgårdens IF från Stockholm, som vid seger skulle gå upp i delad serieledning. Järnkaminerna har tre vinster, två oavgjorda och en förlust på sina sex seriematcher hittills. Den enda förlusten kom i senaste omgångens Stockholmsderby mot ett heltaggat Hammarby, som var fulladdat med energi och med tändvätska i form av vissa uttalanden från Djurgårdenspelare om att “de var ett bättre lag än Bajen”.

Djurgården har satsat rejält inför säsongen för att vara med i toppstriden i allsvenskan hela vägen i år, efter ett mellanår i fjol med en sjunde plats. Man har värvat Astrit Ajdarevic, tidigare Örebro (AEK Athen), Mohamed Buya Turay, tidigare AFC och Dalkurd (lån Sint-Truidense VV, Belgien), Elliot Käck (IK Start), Aslak Fonn Witry (Ranheim IL), Per Kristian Bråtveit (FK Haugesund), Joseph Ceesay (åter lån Brage), och Omar Eddahri (Ittihad Tanger, Marocko).

HIF har spelat bra hemma på Olympia och ganska dåligt på bortaplan fram till nu. “Di röe” har två vinster och en oavgjord hemma och tre tunga förluster borta där man inte varit nära att ta poäng, mer än möjligtvis den sista halvtimmen mot Häcken. Senast blev man uppätna av Östersund som vann med 3-0, och även om man har haft flera viktiga kuggar på skadelistan, och två till som checkade in på denna i Östersundsmatchen, så har spelet inte fungerat borta. Visst har man försökt lyfta upp och få igång sitt rappa passningsspel, men det har bara gnistrat till som tomtebloss då och då. Det här är något som säkert gör P-O Ljung och Christoffer Andersson sömnlösa, men de måste hitta en lösning på det. HIF måste börja ta poäng borta om vi inte ska halka efter i tabellen. Det handlar i grunden om att våga spela ut maximalt på vilken arena på vilken ort man än befinner sig, och mot vilket motstånd man än ställs emot.

Anders Randrup var tillbaka i startelvan efter frånvaro pga tillökning i familjen

Det som engagerar alla runt HIF mest i dagsläget är skadeläget i truppen, Pär Hansson, Andri Bjarnason, Andreas Granqvist, Fredrik Liverstam och Andreas Landgren var skadade sen tidigare, och Mohammed Abubakari och Alexander Farnerud drog på sig skador i den senaste matchen. I den matchtrupp som P-Ljung presenterade inför matchen mot Djurgården saknades Andreas Granqvist och Alexander Farnerud p g a skador, men glädjande nog var Andri Bjarnason, Mohammed Abubakari, Fredrik Liverstam och Andreas Landgren klara för spel. Anders Randrup var också tillbaka vilket innebar att Carl Thulin fick utgå.              Som om det inte var illa nog blev Kundai Benyu som var tänkt att starta i kväll, skadad på söndagens träning.

I startelvan stod Kalle Joelsson i mål, i försvarslinjen spelade Anders Randrup, Markus Holgersson, Charlie Weberg och Adam Eriksson, på femmannamittfältet Mohammed Abubakari, Andreas Landgren, Rasmus Jönsson, Mamudu Moro och Max Svensson, och Wanderson på topp. Men alla längtade efter att få se en hel Andri Bjarnason få mycket speltid längst fram.

HIF började piggt och Moro såg ut att vara på spelhumör. Efter tre minuter kom han loss i straffområdet från höger men sköt över. Di röe vårdade bollen och fick igång ett bra passningsspel. I femte minuten jobbade Landgren loss en boll och sköt ett tungt skott strax utanför. Djurgården gjorde emellertid 0-1 på sitt första riktiga anfall. Den notoriske målskytten Mohamed Buya Turay stötte in ledningsmålet i sjunde minuten ganska ohotad i mitten efter ett högerinlägg. HIF lyfte upp spelet efter målet och kombinerade sig fram fint på Djurgårdens planhalva flera gånger. I trettonde minuten sköt Abubakari ett tungt skott strax över. Han var så långt spelmotorn som fördelade bollarna och hittade passningsvägar till Jönsson, Moro och Max Svensson som alla var rörliga och spelbara. Wanderson såg tyvärr ganska loj och långsam ut som i tidigare matcher.

Djurgårdens Jacob Une Larsson och Helsingborgs Markus Holgersson

I nittonde minuten passade han dock fint ut till Rasmus Jönsson till höger i straffområdet, men Rasmus sköt på målvakten. I 23:e minuten blev Charlie Weberg varnad när han drog en Djurgårdare i armen för att stoppa en kontring. Spelet var jämnt och även om HIF ägde mycket boll så skapade man inga vassa målchanser. Man försökte att hitta olika kombinationer för att tråckla sig igenom Djurgårdsförsvaret men nådde inte hela vägen fram. I stället var det nära 0-2 i den 36:e minuten när Kalle Joelsson gjorde en fin räddning på ett skott från nära håll. I 40:e minuten samspelade Abubakari och Rasmus Jönsson fint men skottet plockades av målvakten. Djurgården var lite tyngre i det fysiska spelet och dominerade spelet de sista fem minuterna av första halvlek.

I 43:e minuten visade Wanderson dåligt spelsinne och drog på sig en onödig varning efter fult spel. HIF behövde höja sig i nivå i presspelet, i bolltempot och i det fysiska närkampsspelet i andra halvlek om man skulle få med sig några poäng idag. Visst märks det att man saknar sin kapten Andreas Granqvist, även om försvaret hade stått upp bra. Han saknas som pådrivare, som energispridare och som motor i laget.

I stället för att lysa av vinnarinstinkt såg HIF ganska vilsna ut i inledningen av andra halvlek och pressades tillbaka av Djurgården. I 49:e minuten stack man dock upp i ett fint vänsteranfall där Adam Eriksson slog ett inlägg som Moro nickade strax utanför. Två minuter senare borde Max Svensson gjort mål när han sköt högt över, frispelad centralt efter ett fint högeranfall av Moro och Andreas Landgren. Nu försökte HIF lyfta upp spelet och var på väg att skapa några längre anfall. Moro och Rasmus Jönsson blev rörligare och Landgren jobbade bra som understöd i sin första allsvenska match från start i år. Så kom den efterlängtade kvitteringen i 60:e minuten när Adam Eriksson snyggt passade Max Svensson som i vänsterytterläge frispelade Rasmus Jönsson som ganska enkelt kunde stöta in sitt tredje mål i årets seriespel. I det läget var det rättvist då HIF hade tagit över spelet.

I 62:a minuten ersatte äntligen en efterlängtad Andri Bjarnason Wanderson på topp. Nu spelade HIF bra och satte tryck på Djurgården i flera anfall. Adam Eriksson var företagsam på sin vänsterkant och slog ett fint inlägg till Bjarnason som sköt över i 70:e minuten. I minuten efter blev Rasmus Jönsson felaktigt avvinkad för offside när han blev helt ren med målvakten och stötte bollen i mål. I 72:a minuten byttes Andreas Landgren som gjort en stark insats ut mot Johan Persson. Djurgårdsförsvararna kom på efterkälken ett par gånger och drog på sig tre gula kort på tio minuter när HIF-anfallarna drog upp tempot. I 79:e minuten passade Rasmus Jönsson ut till Adam Eriksson som sköt i burgaveln. Djurgården stack upp i ett par kontringar och Buya Turay var på väg igenom någon gång.

Rasmus Jönsson blev felaktigt avvinkad för offside och därmed berövades HIF också på en rättvis seger Foto:Johan Lilja

I 82:a minuten trodde vi på ett ledningsmål för HIF när Rasmus Jönsson frispelade Bjarnason som dock inte riktigt nådde bollen. I 87:e minuten lyfte Bjarnason bollen i stolpen efter att han blivit helt frispelad av Moro. Nu jobbade HIF-spelarna kopiöst över hela planen och vann boll efter boll, och skapade väldigt fina anfall. Sett till matchen som helhet var HIF något bättre och speciellt i andra halvlek.