Den långa sviten är bruten…

190515 Helsingborgs Andreas Granqvist deppar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 15 maj 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92294

Det blev en rättvis bortaseger, när den första hemmaförlusten på drygt ett år kom mot ett starkare AIK i en match där HIF inte kom upp i nivå och föll med 1-3.

Nu hoppades alla att det var dags för HIF att ta en livsviktig trepoängare när de svenska mästarna AIK från Solna kom på besök. Di röe var rejält laddade med energi och revanschlusta efter den snöpliga förlusten i Kalmar med baklängesmål i 86:e minuten, och efter den senaste hemmamatchen mot Djurgården när man blev bestulna på ett regelrätt segermål, och skapade flera vassa målchanser i en strålande andra halvlek.

Det som har gjort att HIF har fått tryck på motståndarna och fått spets på anfallsspelet, är de två halvtimmesinhoppen av vår isländske skyttekung Andri Bjarnason i slutet av bägge matcherna. Därför längtade nog alla efter att islänningen skulle få spela från start i kväll.

AIK hade blandat och gett i inledningen av årets allsvenska, men verkade vara ordentligt på gång med två raka segrar,  2-0 i derbyt mot Djurgården senast och 2-1 mot AFC Eskilstuna i omgången innan. Den lille tekniske norske landslagsmannen Tarik Elyounoussi har nu stänkt in fyra mål i årets seriespel, varav två mot Djurgården, så det skulle bli en utmaning för HIF-försvaret att hålla koll på honom, och även om Markus Holgersson och Charlie Weberg hade gjort ett bra jobb i mittförsvaret så ville nog alla ha kapten Andreas Granqvist tillbaka i laget. På skadefronten var fortfarande Pär Hansson, Kundai Benyu och Alexander Farnerud borta från spel. Mohammed Abubakari som hade fått avbryta två av de senaste matcherna fick också vila från AIK-matchen.

AIK:s Henok Goitom fälls av Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 15 maj 2019 i Helsingborg.

HIF:s och landslagets kapten Andreas Granqvist meddelade under tisdagen att han kunde spela, så i startelvan spelade Kalle Joelsson, Anders Randrup, Andreas Granqvist, Charlie Weberg och Adam Eriksson längst bak, Markus Holgersson tog ett steg upp till det defensiva mittfältet och spelade tillsammans med Andreas Landgren, offensivt hade man som vanligt Mamudu Moro, Rasmus Jönsson och Max Svensson, och på topp var det dags för Andri Bjarnason att starta en match.

De första fem minuterna hade karaktären av två boxare som stod och jabbade och kände på varandra. Sen började AIK så smått ta över taktpinnen och bollinnehavet. Mästarna hade Tarik Elyounoussi och Henok Goitom för på topp idag, två riktigt vassa toppforwards som låg och högg hela tiden. I 13:e minuten tråcklade Gnaget sig igenom och Bilal Hussein blev ren i mitten men avslutade svagt så att Kalle Joelson kunde rädda enkelt. Det kändes att AIK var på gång och i femtonde minuten nickade den notoriske målskytten Tarik Elyounoussi in 0-1 på ett vänsterinlägg helt fri i mitten.

HIF replikerade emellertid direkt i anfallet efter när Max Svensson sprang sig fri, fick en underbar passning från Bjarnason, och rullade kyligt in kvitteringen till 1-1 under AIK-målvakten. Det var ett bra sätt att fira sin hundrade match i A-laget. Efter HIF:s mål jämnades spelet ut och de bägge lagen ägde ungefär lika mycket boll. Det blev ställningskrig på mitten där Landgren och Holgersson stod stadigt och störde mästarnas speluppbyggnad. Mittförsvaret med Granqvist och Weberg såg trygga ut. De spelade ju tillsammans hela förra året. Visst märktes det att kapten Granqvist var tillbaka och dirigerade sina styrkor. Max Svensson och Bjarnason var pigga och rörliga längst fram och Moro och Rasmus Jönsson var ständigt spelbara.

I 36:e minuten tog Bjarnason bollen av Sebastian Larsson, sprang sig loss och sköt ett tungt skott som målvakten tippade till hörna. Nu lyfte HIF upp spelet och Adam Eriksson skruvade en vänsterhörna mot bortre krysset som målvakten precis nådde. Så i den 42:a minuten fick AIK en tveksam straff när Goitom var frispelad i mitten och föll över Kalle Joelsson som rusade ut, och blev varnad. Daniel Sundgren satte 2-1 till AIK vid den vänstra stolproten på straffen.

Andra halvlek inleddes som den första med två lag som kände på varandra. HIF försökte få till ett ordnat passningsspel men man-mot-man-spelet var effektivt åt bägge hållen så det blev inga längre bollinnehav för något av lagen. Efter 53 minuter hade HIF ett anfallsförsök som Moro avslutade med ett skott utanför. Det kändes ändå som om HIF hade skruvat upp bolltempot och rörligheten ett snäpp i andra halvlek.

Helsingborgs Max Svensson jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 15 maj 2019 i Helsingborg.

I 55:e minuten trycktes Moro ner i ryggen framför mål men nu blev det ingen straff. AIK var starka och rörliga i anfallsspelet så de fick visst tryck när de lyfte upp spelet på HIF:s planhalva. HIF kom inte längre än nära straffområdesgränsen. Max Svensson varnades efter 64 minuter, och i sekvensen efter byttes Andreas Granqvist ut mot Johan Persson. Det var antagligen en försiktighetsåtgärd. Markus Holgersson tog steget ner i mittförsvaret och Johan Persson gick in på det defensiva mittfältet.

I 68:e minuten blev Tarik Elyounoussi tvåmålsskytt när han stötte in 3-1 till AIK efter ett högerinlägg.  HIF slarvade en del in passningsspelet och såg lite för tunna ut mot de fysiskt starka mästarna från Solna.                                            I den 75:e minuten byttes Bjarnason ut mot David Boysen, och Moro mot Wanderson, i ett sista desperat försök att skapa tryck mot AIK-målet. Det fick dock ingen märkbar effekt och i den 88:e minuten drog Wanderson på sig sitt obligatoriska gula kort efter fult spel. HIF kom inte närmare än till ett tungt skott över av Johan Persson på tilläggstid. Sammantaget var det en rättvis seger för mästarna från Solna, som var tyngre i närkampsspelet, och HIF kom inte upp i nivå idag.