Delad pott på Olympia

200325 Armin Gigovic jublar med lagkamraterna efter 1-1 under internmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Helsingborg den 25 mars 2020 i Helsingborg. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Det blev en välspelad internmatch på Olympia ikväll. Med tanke på delad pott så bör båda lagen vara nöjda med utgången

Det var en skum stämning då HIF hade internmatch på Olympia denna torsdagskväll. Då ingen publik fick lov att vara på plats är ju möjligheterna alltid begränsade, men den insamling som Kärnan stått för i dagarna innan matchen gav ändå en väldigt positiv och varm känsla. Över 10 000 fiktiva biljetter var sålda till matchen vilket så klart blir mycket användbara pengar för Skånes Stolthet.

40. Nils Arvidsson [mv]

Matchen började ganska avvaktande och statiskt, vilket var väntat med tanke på att alla spelare känner varandra väl och utgår efter samma taktiska grunder under Olof Mellberg. Ingen vill heller gå in för hårt och intensivt och riskera att skada sig själv eller en för dagen “motståndare” som efter matchen är en lagkamrat igen.

200325 Anders Randrup mot Ludvig Carlius under internmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Helsingborg den 25 mars 2020 i Helsingborg.

Allt eftersom matchen fortsatte blev det vita laget alltmer spelförande och hittade fram till ett par halvvassa lägen. Det blåa laget var dock inte helt ofarliga och hittade även de till ett par lägen som testade Anders Lindegaard i det vita lagets mål. Mycket av det blåa lagets spel framåt gick inte helt oväntat genom kreatören Rasmus Jönsson.

Matchens första mål gjordes av det vita laget efter att Max Svensson prickat krysset från straffpunkten. Straffen uppkom efter att Ravy Tsouka räddat bollen med handen vid den ena stolpen. Där var skämtsamma påbud om en utvisning för ytterbacken men det räckte med en varning tyckte domaren.

Efter ledningsmålet började spelet bölja desto mer. De blåa tog sig in mer i matchen och kvitterade välförtjänt nära inpå halvtidsvilan genom Armin Gigovic som slog in sin egen retur efter att ha missat det första skottet som uppkom efter att den tidigare syndabocken Ravy Tsouka slagit in bollen från kanten.

När halvtid kom var ställningen 1-1 vilket ändå fick ses som rättvist efter en i stort sett väldigt böljande matchbild där båda HIF-lagen kom till ett antal chanser.

200325 Alhaji Gero under internmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Helsingborg den 25 mars 2020 i Helsingborg.

Inga byten gjordes inför andra halvlek som startade intensivt. Båda lagen satte stor press högt upp i banan för att forcera fram misstag och skapa chanser på så vis. Det vita laget var de som skapade de första chanserna i den andra halvleken. Ludvig Carlius stod för den dittills vassaste chansen då han sköt i stolpen. Ett par minuter senare var det Filip Sjöberg som kom till skottläge för det blåa laget.

Även den andra halvleken fortsatte på ett väldigt jämt sätt. Båda lagen spelade piggt och rörde sig snabbt fram och tillbaka över planen. Där var inte våldsamt många riktigt vassa chanser utan mest ett antal halvchanser med enkla räddningar för båda målvakterna.

Efter ungefär 70 minuter gjordes matchens första byten då Victor Göransson byttes ut mot William Fredland för det blåa laget, och Joel Sundström bytte av Ludvig Carlius i det vita laget. Båda ungdomarna som byttes ut stod för pigga insatser med mycket hårt arbete. Efter bytena var det det vita laget som dominerade mer och skapade ett par halvchanser, dock utan att komma till några riktigt heta chanser.

Strax innan 80:e minuten tände det till lite när blåa lagets Ravy Tsouka fick sitt andra gula kort och därmed blev utvisad. Ingen på planen verkade särskilt förtjust i detta och ett par minuters diskussion följde beslutet. Domaren verkade bestämd om att göra sitt jobb enligt regelboken och vägrade låta Tsouka spela vidare. Till slut kom man dock fram till en kompromiss som innebar att det blåa laget fick plocka in Othmane Salama som ersättare för den utvisade ytterbacken.

Matchtempot gick ner rejält efter utvisningen i ett par minuter. Det blåa laget förde bollen och kom till ett par halvchanser, dock utan att direkt hota Lindegaard i det vita lagets kasse. Nyförvärvet Anthony van den Hurk var näste man att bli utbytt när 2001-födda Andreas Svensson fick kliva in på Olympia.

Matchen slutade 1-1 efter en jämn tillställning med ett fåtal verkligt bra chanser. Inte helt oväntat präglades matchen av det faktum att läktarna var tomma och att HIF faktiskt mötte sig själva. Att domaren på något sätt ändå skulle lyckas hamna i centrum i denna internmatch måste någonstans ses som lite komiskt, men samtidigt vill man ändå att regelboken följs för att simulera en verklig match.

Överlag gav tillställningen trots de skumma förutsättningarna en bra känsla. Det var roligt att äntligen få se fotboll igen och den insamling som Kärnan organiserade i samband med matchen gav också matchen en positiv och meningsfull aura. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge till nästa match!