Degerfors-HIF 1-1

180901 Helsingborgs Andri Runar Bjarnason och Degerfors Marcus de Bruin under fotbollsmatchen i superettan mellan Degerfors och Helsingborg den 1 september i Degerfors. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRN / kod FK / Cop 185

Degerfors IF marknadsförde gårdagens match, mot serieledande Helsingborgs IF, som ”gratismatchen”. Det innebär att publiken går in gratis mot att företag i närområdet väljer att ge ett valfritt bidrag till föreningen som ett engångsbelopp. Det kan vara ett smart grepp för att hitta nya sponsorer, och öka känslan för klubben på sikt. Förhoppningen var att fylla Stora Valla som kan ta in 7500 personer.

Degerfors IF kommer från den lilla värmländska bruksorten Degerfors med ca 7100 invånare. Här finns en mycket stark fotbollstradition. Klubben har 29 säsonger i Allsvenskan med två stora silver, två små silver och två brons på meritlistan. Man vann svenska cupen 1993 och spelade i Cupvinnarcupen säsongen därpå. Man ligger på 16:e plats i den allsvenska maratontabellen, och har fostrat stora fotbollsprofiler som Andreas Andersson, Johan Arneng, Ralf Edström, Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Eric Hamren, Olof Mellberg, Gunnar och Bertil Nordahl, Ulf Ottosson och Ola Toivonen.

Historia är alltid intressant för att förstå bakgrunden till vad som skapar ett fotbollslag med organisation, känsla, support m m. Lag med en stark fotbollstradition från mindre orter och städer, har ofta en förmåga att studsa upp och ner i seriesystemet för att alltid komma tillbaka till toppen i svensk elitfotboll. Se på Degerfors, Mjällby, Ljungskile, Brage, Trelleborg, Landskrona m fl. En hel bygd med supporters, sponsorer, mindre klubbar m fl lever runt sitt fotbollslag.

Under uppehållet har Degerfors värvat in Henrik Castegren från IFK Norrköping och Josef Ibrahim från BK Forward, en vass målskytt i division 1. Inför dagens match ligger Degerfors stadigt förankrade i mitten på tabellen med en teoretisk möjlighet att nå en kvalplats. Man har gjort det mycket bra under spelåret. DIF var tippade som ett bottenlag av många inför serieupptakten i våras.

Trots att skytteligaledaren Sargon Abraham flyttade till IFK Göteborg under sommar-uppehållet har man fortsatt spela bra när serien startade på nytt. Man har vunnit mot Jönköping, Landskrona och Norrby för att i senaste omgången falla tungt med 1-4 borta mot Falkenberg. Så det gäller som vanligt för HIF att vara optimalt förberedda och fokuserade i mötet med Degerfors på Stora Valla. Visserligen gjorde ”di röe” en kanonmatch senast, men i ärlighetens namn var Gefle ingen riktig värdemätare. Det är en mycket större utmaning att möta Degerfors borta.

P-O följde den kända devisen ”man ändrar inte på ett vinnande lag”, så han mönstrade samma startelva som i 3-0-segern mot Gefle senast. Trots att det hade regnat hela dagen hade man vattnat planen rejält innan matchen. Det gjorde att många spelare sprang och halkade i blötan. Det var svårt att etablera ett ordentligt spel. Hela halvleken var jämn spelmässigt. HIF hade svårt att bygga upp sitt vägvinnande press- och passningsspel.

Efter ca 10 min tog man hand om initiativet och rullade mycket boll inom laget under en 20-minutersperiod, utan att komma till några egentliga avslut. I 11:e minuten gjorde Moro en fin soloraid från egen planhalva och avslutade med ett fint skott som målvakten räddade till hörna. I situationen efter skulle HIF kanske haft en straff när en Degerfors-försvarare touchade bollen med handen. Men dessa handssituationer är alltid svårbedömda.

HIF skapade ett par fina anfall där Max Svensson och Rasmus Jönsson var nära att komma igenom, dock utan att det blev riktigt farligt någon gång. Det mest dramatiska på hela första halvlek var när Degerfors anfallare Victor Götesson stötte bollen i mål från nära håll efter ett fint vänsteranfall, men han blev avblåst för offside. Sista kvarten av första halvlek dominerade Degerfors.

HIF kom inte närmre än till ett par hörnor, till några anfall som bröts i målområdet och till några mindre bra distansskott på de första 45 minuterna. De som försökte skapa ett fungerande spel var Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Anders Randrup, Mamodo Moro och Max Svensson. Resten av spelarna i laget var inte tillräckligt aktiva i spelet.

HIF är bättre i andra halvlek. De första fem minuterna går till Degerfors men sen tar HIF över matchen. Det var dock nära 1-0 till Degerfors i tredje minuten på ett inlägg.

Darijan Bojanic, Rasmus Jönsson och Muhammed Abubakari är mer aktiva i spelet nu.

HIF trycker på framåt men Degerfors kontrar och är nära 1-0 igen då Pär Hansson missbedömer ett högerinlägg som tar i kryssribban. Nu har Degerfors en bra period.

HIFs Mamudu Moro jublar med lagkamrater efter han gjort 0-1.

Som en blixt från en klar himmel sticker HIF upp i ett fint anfall där Abubakari når Adam Eriksson med en crossboll. Adam rycker sig loss till vänster och slår ett fint långt inlägg på bortre där Moro dyker upp och stöter in 1-0 till HIF.

Med ledningen i ryggen tar HIF över spelet. Man håller bollen inom laget och skapar ett par fina anfall dock utan spets. Degerfors är bra i sina omställningar. I 73:e minuten har Erik Lindell ett tungt skott som Pär Hansson räddar.

I 86:e minuten skulle HIF stängt matchen. Efter ett fint anfall skjuter Max Svensson i stolpen helt frispelad av Wandersson. På returen förivrar sig Bjarnason och skjuter över i ett bra läge när han hade tid att ta ner bollen och rulla in den i tomt mål.

Så händer det igen, för vilken gång i ordningen orkar jag inte räkna. Degerfors sätter press på HIF och i 93:e minuten stöter Marcus de Bruin in ett högerinlägg till 1-1 där Pär Hansson kommer helt fel, och HIF släpper till poäng på övertid igen.