Debutanternas afton på Olympia

190715 Helsingborgs målvakt Ian Pettersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 15 juli 2019 i Helsingborg . Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

Tre tunga poäng i ett ångestladdat möte för HIF som har lite säkrare mark under fötterna nu. Matchens behållning var en 16-årig allsvensk målvaktsdebutant vid namn Ian Pettersson som helt orädd gick in och spikade igen kassen

Historiens vingslag svepte över Olympia på många sätt, vid måndagens allsvenska match mellan HIF och IK Sirius från Uppsala. Sirius har fem allsvenska säsonger och parkerar på 35:e plats i den allsvenska maratontabellen, medan HIF ligger på sjätte plats med 66 säsonger och sju guld i vår högsta serie. Trots detta har de bägge lagen aldrig mött varandra i seriesystemet.

Sirius har tippats att ramla ur serien sen de var nykomlingar 2017, men har gett alla förståsigpåare en tankeställare när klubben har krigat sig kvar utan speciellt namnkunniga spelare eller fixstjärnor, men med ett hårt arbetande kollektiv. Laget anförs  av evighetsmaskinen Philip Haglund, f d IFK Göteborg och BP, som utöver mycket starka prestationer på plan, också har avgjort ett flertal viktiga matcher på slutet. Två omgångar bakåt gjorde han segermålet borta mot guldfavoriten IFK Norrköping i  90:e minuten.  Mittbacken tycks bara bli bättre och bättre, och när han nu har hunnit bli 32 år, är han vid sidan av Markus Rosenberg 37, i Malmö FF, och vår egen landslagskapten Andreas Granqvist 34, nog de mest rutinerade spelarna som håller högsta toppklass i Allsvenskan.

Sirius är ett spelande lag med betoningen på lag. I sina bästa stunder kan de vinna mot alla lag i serien, p g a sin starka lagmoral, det är därför de vid flera tillfällen har rest sig ur underlägen och vänt matcher till seger på slutet. En spelare som blommat ut i år är mittfältaren Sam Lundholm, 25, som gjort fem mål. I laget finns också HIF-fostrade Elias Andersson, och en av allsvenskans mest underskattade försvarare Jesper Arvidsson, som aldrig viker ner sig. Man hämtade också in mycket rutin när man värvade in målvakten John Alvbåge.

Tränare Henrik Larsson och assisterande tränare Alexander Tengryd

Sett ur HIF-ögon kände jag historisk magi inför den här matchen, eftersom det är Helsingborgsikonen Henrik “Henke” Larssons första hemmamatch som allsvensk tränare i HIF, sedan laget ramlade ur allsvenskan 2016. Jag känner extra starkt för att Henrik ska få lyckas med sitt uppdrag, att se till så att HIF hänger kvar i år, med tanke på att jag som ledare i Högaborgs BK, har följt hans karriär sedan han var knatte på Harlyckan. Henrik har betytt så mycket för Helsingborgsfotbollen så han är mer än väl värd en revansch för debaclet 2016. Det har gått bra för HIF sedan han tog över rodret efter P-O Ljung, man hade fyra poäng med smak på sex, efter två svåra bortamatcher mot Örebro och Elfsborg, dessutom bägge på konstgräs. Men även om HIF har spelat riktigt bra, och nu spelade på sin hemmaborg, är varje match en ny utmaning, och Sirius är en tuff motståndare. Det är något som Henrik Larsson var väl införstådd med med all sin erfarenhet. Samtidigt kunde man inte sticka under stol med att HIF var piskade att vinna en hemmamatch mot Sirius för att lyfta från bottenskiktet i serien.

Mohammed Abubakari och Anders Randrup var avstängda i dagens match, så startelvan bestod av Kalle Joelsson, Markus Holgersson, Fredrik Liverstam, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, David Boysen, Andreas Landgren, Johan Persson, Max Svensson, Wanderson och Mamudu Moro. Sirius öppnade matchen bäst och visade prov på ett snabbt och rörligt passningsspel. Uppsalalaget skapade två bra målchanser de första fem minuterna där Kalle Joelsson räddade några tunga skott. HIF hade svårt att hålla bollen inom laget några längre stunder. Först i tolfte minuten kom HIF fram i sitt första riktiga anfall på högerkanten genom David Boysen. Det ledde till en hörna som avslutades med ett tungt distansskott från straffområdeslinjen.

Sirius fortsatte att äga mest boll och hittade varandra fint inom laget med passningarna. HIF hade förtvivlat svårt att få grepp om bollen och få igång ett fungerande passningsspel och presspel. Man slog mest ifrån sig. I 25:e minuten var vi beredda att notera 1-0 för Sirius när Philip Haglund från nära håll nickade i stolpen. Tyvärr fungerade inte mycket i HIF:s spel, det präglades av ängslighet, mycket felpass, brist på markering och långa avstånd mellan lagdelarna. I 27:e minuten visade “di röe” lite kampvilja när Landgren och Wanderson vann boll och Johan Persson tryckte av en kanon strax över.

I den 37:e minuten fick så reserv-målvakten, den blott 16-årige Ian Pettersson göra A-lagsdebut i allsvenskan när Kalle Joelsson skadade sig vid en utrusning. Roligare debut kunde han ha fått. HIF:s målvaktsproblem blev alltså ännu värre. I 43:e minuten kom David Boysen helt ren till höger i straffområdet men efter att ha dribblat bort både målvakt och en försvarare kom han inte till avslut trots ett tomt mål framför sig. I anfallet efter sköt Sirius Philip Haglund över från nära håll. Efter en medioker första halvlek från HIF:s sida var man mest glad över att “di röe” inte låg under.

HIF såg hungrigare ut från start i andra halvlek och tog tag i spelet. Så i 48:e minuten höll man kvar bollen i straffområdet. Max Svensson passade Wanderson som sköt, och på målvaktsreturen höll sig Andreas Landgren framme och tryckte in returen till 1-o för hemmalaget. Nu låg “di röe” bättre i sina positioner och var närmare sina motståndare. På så vis vann man mer boll och kunde lyfta upp spelet. Man var också snabbare i omställningsspelet med Boysen och Moro. I 65:e minuten fick Ian Pettersson i målet rädda ett långskott. Det var bra för hans självförtroende, I 66:e minuten skadade sig Moro vid en kontring och fick utgå. Han ersattes av Filip Sjöberg. Ian Pettersson gjorde ännu en fin räddning i anfallet efter.

I den 74:e minuten ersattes David Boysen av den 17-årige allsvenske debutanten Armin Gigovic. Så i nästa anfall fick Ian Pettersson i målet göra en TV-räddning i krysset på en bra nicka från Philip Haglund.

Återväxten ser god ut i HIF med så duktiga ungdomar. I 81:a minuten gjorde vår 16-årige målvaktsdebutant ännu en fin räddning på ett tungt distansskott. I 89:e minuten sköt en Siriusspelare ett tungt skott i stolpen. Matchens lirare var målvaktsdebutanten Ian Pettersson som helt orädd spikade igen kassen.

Helsingborgs Max Svensson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 15 juli 2019 i Helsingborg .