Dags att sluta ge motståndarna handikapp

Det var en vacker sommarkväll i augusti på Grimsta ip i Bromma. Plötsligt slog blixten ner! Det var en helt omarkerad Babis Stefanidis som gav sitt nuvarande hemmalag BP ledningen efter knappt två minuter. Hans forna lagkamrater i HIF-försvaret betraktade honom tydligen fortfarande som ”pestsmittad” eftersom han försvann till MFF mitt under säsongen för några år sedan. De ville inte ens gå nära honom, vilket straffade sig.

Att ge motståndarna ett handikapp i form av ett tidigt mål i matchinledningen har HIF ägnat sig åt flera gånger och det är klart att det förhöjer spänningen lite, men jag tror att det vore bra om Conny lät väckarklockan ringa i omklädningsrummet strax före matchstart i fortsättningen!

Det kan hålla mot Djurgården också på torsdag men i omgången därefter, mot IFK Göteborg är det skarpt läge. IFK verkar ha kommit igång.

På Grimsta tog det en dryg kvart innan ”gamle” Markus Lantz fått igång benen och sedan tog HIF över matchen. Rasmus Jönsson fick äntligen göra mål igen (senast var mot ÖSK den 6 maj) och det var han förstås jättenöjd med. Men han borde ha gjort mer än ett.

– Sant, konstaterade han själv efteråt. Jag hade ju ett par riktigt bra läge redan i första halvlek och minst ett av dom borde jag ha satt.

Men Rasmus var mycket nöjd med sin tåfjutt ribban in i andra halvlek som innebar kvittering.

– Det kändes som rätt beslut att dra till med en gammaldags ”tåjagare”, konstaterade han.

Sanningen är väl snarare att i det läget tar en riktig målskytt inga beslut – han bara reagerar instinktivt. Men snyggt blev det. Rasmus gjorde dessutom en kanonmatch och var förstås mycket nöjd.

– Klart att man vill göra mål, erkände han.

Sedan kom ketchupeffekten.  Inom loppet av fyra minuter hade HIF vänt 1-0 till 1-3 och BP-spelarna undrade tillsammans med 2000 hemmasupportrar och ett 50-tal HIF-fans på läktarna: ”vad fan hände?”. Jo, det som hände var att HIF än en gång vänt ett underläge till en klar seger!

HIF-tränaren Conny Karlsson konstaterade efteråt att han har egentligen ingen bra förklaring till varför laget i på lyckas gång på gång, med det som man misslyckats med tidigare år.

Sedan borde HIF-segern blivit ännu större. Christoffer Andersson skulle briljera när han stod helt ren framför BP-målet och skruvade upp bollen mot krysset och prickade ribban, istället för att lugnt rulla in bollen vid sidan om Kristoffer Nordfelt. Men Crisse är förlåten, han hade dessförinnan slagit in ledningsmålet. Ardian Gaschi fick nöjet att sätta punkt men han fixade också en åskådarplats till sig själv inför torsdagens match mot Djurgården. Ardian leder inte bara den interna skytteligan, med fem mål, (Gerndt räknar jag inte förrän han börjat göra mål för HIF) utan också varningsligan. Han har faktiskt fixat en varning fler än han gjort mål!

BP-tränaren Kim Bergstrand skämde för övrigt ut sig på presskonferensen efteråt genom att förklara att alla domare i Sverige (inklusive Jonas Eriksson som dömde just den här matchen) är mot BP.  Kim ville ha haft en straff men konstaterade att BP får alla straffar mot sig och aldrig någon med sig.

Eftersom Kim var så ledsen och besviken ska jag glädja honom med lite statistik. BP var faktiskt effektivare, procentuellt sett, än HIF eftersom laget gjorde mål på 33 procent av sina avslut på mål. HIF utnyttjade ”bara” 30 procent av sina.

Sedan hör det förstås till saken att HIF kom till skott på mål tio gånger mot BP:s tre.

Det säger lite om vilket lag som spelade sig till segern – och behåller serieledningen!