Bra insats trots att HIF kammade noll

190720 Helsingborgs Andreas Granqvist och AIK:s Chinedu Obasi under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Helsingborg den 20 juli 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

HIF gjorde en stark bortamatch på Friends mot mästarna AIK och var nära en poäng. Solnalaget utnyttjade dock sina avslut effektivast och vann med 2-0

Efter en lyckad nystart efter sommaruppehållet med två segrar och en oavgjord match, ställdes HIF inför en av årets tuffaste matcher när man skulle möta svenska mästarna AIK från Solna på Friends Arena. Turbulensen i bägge lagens trupper hade varit ganska stor under uppehållet, och fler värvningar lär vara på gång under transferfönstret i bägge lagen. Gnaget hade  förlorat Jack Lahne, Daniel Sundgren, Stefan Silva och Magnar Ödegaard och bara plockat in Samuel Brolin, Daniel Mushitu och Nicolas Stefanelli efter utlåning.

HIF hade som sagt tappat Andri Bjarnason och Rasmus Jönsson, och i skrivande stund gjort klart med nyförvärven Alhaji Gero, anfallare (Östersund), Anders Lindegaard, mv (Burnley) med meriter från danska landslaget och från Premier League, Daniel Hafsteinsson, mf (KA Akureyris, Island) och Ibrahim Bance´, mf (ASEC Mimosas, Elfenbenskusten) på lån. HIF behövde verkligen utöka sin trupp med tanke på den skadesituation som laget har med Pär Hansson och Alexander Farnerud skadade sen tidigare, och som nu utökades med Kalle Joelsson och Mamudu Moro i senaste matchen. De avstängda spelarna Anders Randrup och Mohammed Abubukari var tillbaka i truppen tillsammans med nyförvärven Alhaji Gero, Daniel Hafsteinsson och Anders Lindegaaard. Speciellt Gero och Lindegaard skulle garanterat få mycket speltid, med tanke på att målvakten Kalle Joelsson skadades allvarligt hemma mot Sirius senast, och att anfallsalternativen var väldigt få med tanke på att Moro också blev skadad i måndags kväll. Men även Hafsteinsson borde få speltid som offensiv mittfältare på sikt. I dagens match fanns han inte med i 18-mannatruppen. På de positionerna fanns inte heller så många alternativ med Moro skadad. Wandersons insatser har inte heller imponerat särskilt ofta under året egentligen. Det behövs spelare med speed, teknik, split vision och vilja till att utmana på det offensiva mittfältet.

Det betyder mycket att Henrik Larsson har ingjutit självförtroende i HIF-spelarna hittills under sin andra sejour som allsvensk tränare hos “di röe”. Nu har man tagit de tunga poängen i de jämna matcherna som mot Örebro och Elfsborg borta, och mot Sirius hemma där man egentligen var det sämre laget över 93 minuter. Förhoppningsvis tog Henke och laget just Siriusmatchen som en rejäl väckarklocka. Man var tvungna att steppa upp många nivåer spelmässigt inför AIK-matchen för att inte bli överkörda. AIK hade fått liv i målskyttarna Enok Goitom och Kolbeinn Sightornsson, och alla vet vilken kapacitet den målfarlige norske landslagsmannen Tarik Elyounoussi har,  han har gjort nio mål i allsvenskan i år varav två mot HIF på Olympia i våras, då AIK var överlägsna och vann med 3-1. I dagens startelva spelade Anders Lindegaard, Markus Holgersson, Fredrik Liverstam, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Andreas Landgren, Mohammed Abubukari, Anders Randrup, Wanderson, Max Svensson och Alhaji Gero.

Helsingborgs debuterande målvakt Anders Lindegaard visade att han blir en tillgång under hösten

Matchöppningen var jämn spelmässigt även om hemmalaget var bollförande med ett rappt passningsspel på djupet och på kanterna. HIF var rörliga och vårdade bollen väl inom laget när man hade den, och stack upp i några kontringar. I sjunde minuten slarvade Andreas Granqvist så att han tvingades dra ner en AIK-anfallare, och blev varnad. I tolfte minuten sköt Gero ett tungt distansskott som målvakten inte hade några problem med. Gero som hade inlett matchen bra och vunnit en hel del boll i kraft av sin tyngd. Men han visade också snabbhet, fin speluppfattning, och bra teknik när han låg och högg på kontring hela tiden. Den stora skillnaden på HIF:s spelsätt under Henrik Larsson kontra under P-O Ljung, är att laget nu är kompakt, och hela tiden vårdar bollen inom laget och spelar tålmodigt och genomtänkt i sitt agerande i omställningspelet.

I den 21:a minuten skapade AIK ett fint anfall på högerkanten med en passning in i mitten, där Husein sköt utanför helt ren framför mål. HIF lyfte upp mycket folk i sina kontringar och fick visst tryck mot AIK-målet. I 29:e minuten tråcklade sig AIK igenom HIF-försvaret på högerkanten än en gång.  Obasi passade snyggt till Anton Saletros som pressades av Liverstam men höll balansen och placerade in 1-0 till AIK i bortre hörnet kyligt. I minuten efter nickade Max Svensson på mål men målvakten räddade. I anfallet efter blev Anders Randrup varnad efter en väl tuff kapning. Randrup som själv fick smärtor i foten i nästa spelsekvens, men spelade vidare lätt haltande. I den 42:a minuten tvingades han gå ut och ersattes av David Boysen. HIF gjorde en stark första halvlek och spelade jämnt med mästarna. Det var bara de riktigt vassa avsluten som saknades.

Inledningen av andra halvlek påminde om den första med jämnt spel som böljade åt bägge håll. I 58:e minuten räddade Lindegaard en farlig chans för Sightorsson. HIF spelade fortsatt bra och lyfte upp spelet gång på gång men lyckades inte skapa några vassa målchanser. I 75:e minuten ersatte Filip Sjöberg Wanderson. I 80:e minuten gjorde AIK 2-0 när Goitom vann boll på mitten och spelade ut till höger till Obasi som sköt under Lindegaard i målet. I 84:e minuten sköt Adam Eriksson på mål från nära håll men på täckande försvarare. Sammantaget gjorde HIF en stark bortamatch mot ett av landets bästa lag men lyckades inte skapa några vassa avslut. AIK utnyttjade sina chanser kliniskt och vann med 2-0.

Alhaji Gero och AIK:s Panajotis Dimitriadis hade en del duster under matchen