AOH summerar omgång 30

Fem lag var inblandade i streckstriden i Superettan inför den 30:e och sista omgången under lördagen. Samtidigt börja nästa års serie ta form.

Norrby inledde dagen på 13:e-plats, men efter seger med 1-0 borta mot Åtvidaberg står det klart att det blir Örgryte som får kvala för att försöka hålla sig kvar i näst högsta serien.

ÖIS hamnade snabbt i underläge borta mot Värnamo då Melvin Frithzell slog in dagens första mål redan i den sjätte spelminuten. Johan Elmander nickade in en kvittering för ÖIS i den andra halvleken, men efter att Oscar Johansson lyft in 2-1 för IFK i den 76:e minuten fanns ingen väg tillbaka för Örgryte.

För ÖIS väntar nu dubbelmöte med Mjällby AIF som kom tvåa i Division 1 Södra om en plats i Superettan 2018. För Frej Täbys del ställs man mot Akropolis IF, tabelltvåa i Division 1 Norra.

Norrby tog ledningen borta mot Åtvidaberg i den 22:a minuten då Nicklas Savolainen kyligt placerade in 1-0 på straffspark. Åt andra hållet blev målvakten Mergim Krasniqi den stora hjälten då han gick åt rätt håll och räddade när det var Simon Helgs tur att slå straff för ÅFF i den 33:e minuten.

Gefle låg på kvalplats under de 15 minuter som ÖIS hade 1-1 borta mot Värnamo – Gefle var nämligen chanslösa på Grimsta IP mot BP som säkrade seriesegern efter en klar 4-1-seger på hemmaplan.

Två av de fem streckstridsinblandade lagen möttes på Gamla Ullevi då Gais tog emot Varberg. Bortalaget hade varit säkra vid kryss, men hemmalaget sprang ifrån till en 3-0-seger efter att Luka Mijaljevic öppnat målskyttet i den första halvleken. Calle Nyström skyfflade in 2-0 innan Mavrudis Bougaidis nickade in 3-0-målet – båda de två kom på hörna.

Strax ovanför streckstriden avslutade Degerfors starkt med en 3-1-seger mot redan avsågade Syrianska. Degerfors-spelare gjorde samtliga mål i matchen då Mihlali Mayambela, Alexander Andersson och Sargon Abraham nätat för DIF, medan Syrianskas mål kom efter att Jonas Olsson spektakulärt lobbnickat in 1-1-målet i egen kasse.

Dalkurd tog ledningen borta mot Trelleborg genom Yukiya Sugita i den första halvleken, och direkt efter halvtid slog Andrew Stadler in sin egen retur fram till 2-0.

Men redan klara serietrean Trelleborg går in i kvalet till Allsvenskan, mot Jönköping, med råg i ryggen efter en stark upphämtning. Dino Islamovic petade in reduceringen från nära håll i den 62:a minuten, och Alexander Blomqvist nätade på hörna fram till 2-2 i den 84:e.

Bakom topptrion tog Falkenberg hem fjärdeplatsen på fler gjorda mål än nykomlingen Öster. Båda lagen vann igår, Falkenberg hemma mot Frej Täby med 3-1, och Öster gav tränaren Thomas Askebrand en fin avskedspresent då man slog HIF med 2-0 på Olympia efter sena mål av Lars Fuhre och Admir Bajrovic.

Sedan tidigare är Brage klara för Superettan och igår tog Landskrona BoIS den andra direktplatsen. Halmstad och AFC Eskilstuna kommer ner från Allsvenskan. I övrigt får vi invänta de kommande kvalmatcherna innan serien för 2018 spikas.