Anton Kinnander matchhjälte i kvällens stadsderby på Olympia

Helsingborgs IF Akademi – Högaborgs BK
3-2 (0-2)
Olympia, Helsingborg

A-laget spelar sitt derby på onsdag kväll i nästa vecka men Akademilaget tog ikväll emot Högaborgs BK i ett stadsderby och såg till att visa en karaktär av högsta rang och försvara klubbens färger.

Calle Johansson dominerade i backlinjen.

Den första halvleken inleddes av ett piggt HIF Akademi som hade sitt första läge precis efter att matchuret passerat den första minuten. Då var det Mohamed Ramadan som fick bollen med sig på mittplan och drev den så långt att han kom helt fri med Birkfeldt. En soloprestation som den Ramadan bjöd på förtjänar förstås ett bättre avslut, men det blev ett väldigt tamt sådant som gick rakt på målvakten och kunde enkelt räddas.

Det hade förstås påverkat matchbilden om man fått in ett tidigt ledningsmål, men istället var det Högaborg som tog ledningen bara tio minuter senare. Efter ett anfall på vänsterkanten fick yttermittfältaren in ett inlägg mot målområdet, inlägget blev till ett motlägg där bollen i sin tur damp ner bakom målvakten Måns Lagmark och Högaborgs Rajabieh-Fard kunde stöta in 1-0. Knappt fem minuter senare hade Jordan Larsson en jättebra chans att utöka ledningen för bortalaget efter att ha nått högst i luftrummet och nickade bollen mot mål, men en välplacerad Lagmark kunde tämligen enkelt rädda.

Efter missen i inledningen hade de unga HIF:arna inte en riktig målchans förrän i den 25:e minuten då Anton Kinnander fick bollen vid straffområdeskanten och klippte till direkt, men målvakten kunde än en gång rädda. Högaborg tog över allt mer och kändes verkligen som flera storlekar större än sina motståndare under den första halvleken. I den sista tredjedelen av halvleken var det kanske som mest tydligt, då dominerade de matchbilden totalt, vilket de också utnyttjade i den 33:e minuten då Jordan Larsson gjorde 2-0 för bortalaget.

Widlund gjorde ännu en bra insats på sin vänsterbacksplats Foto: Bjarki Tordarson
Widlund gjorde ännu en bra insats på sin vänsterbacksplats

I slutet av halvleken fick Ramadan en chans att reparera missen från inledningen då han genom ett snyggt väggspel blev helt fri i straffområdet, avslutet går dock ett par meter utanför. Även om Högaborg var mer effektiva och framförallt visade på ett mycket snabbare anfallsspel var Akademilaget ändå väldigt trygga med bollen och visade upp ett större mod än i tidigare matcher vi har sett. Trots ett 0-2 underläge i halvtid kunde man med gott samvete ta med sig de positiva bitarna från den första halvleken och se till att finslipa det som varit sämre.

Jag har ingen aning om vad som sades inne i omklädningsrummet av tränare Jonas Ohlander under halvtidsvilan men en sak är säker – det var en helt annan karaktär på spelarna som klev ut på Olympia i den andra halvleken. De visade en större kämpaglöd, var mer bollvänliga och framförallt hade man mer fart i sitt anfallsspel. Man fick betalt för förändringarna tidigt i halvleken då man fick en straff med sig i den 50:e minuten när Ramadan drogs ner i straffområdet. Albert Berisha lade upp bollen på straffpunkten och gjorde absolut inget misstag när han drog in bollen stenhårt uppe i målvaktens vänstra kryss.

Det snabba anfallsspelet fortsatte från hemmalaget och man bjöd upp till en klart mycket bättre match än i den första halvleken, nu var det helt plötsligt Högaborg som var tillbakapressade. När man trycker på i den mängden brukar det också löna sig, ikväll var inget undantag, nio minuter efter straffen kunde man kvittera i matchen genom den unge anfallaren Anton Kinnander. Högaborg var tvunget att trycka upp spelet en aning och försökte desperat att återta matchen, men grabbarna i Akademilaget stod upp bra och gav dem en match även försvarsmässigt.

Kvällens matchhjälte Foto: Bjarki Tordarson
Kvällens matchhjälte

I backlinjen dominerade den nyblivne nittonåringen Calle Johansson som alltid, trots sin unga ålder går han en ljus framtid till mötes, det spelsinne och brytningssäkerhet han besitter är ämnat för större uppdrag. Likaså var den vindsnabba vänsterbacken Fredrik Widlund bra på sin kant, han gör sällan en dålig match och visade än en gång på mogenhet i sitt spel och bidrog såväl offensivt som defensivt med sin enorma löpkapacitet.

I slutet av matchen fick Anton Kinnander kliva fram som matchhjälte. Han fick bollen vid fötterna i den vänstra delen av straffområdet och pricksköt in ett distansskott vid den bortre stolpen. För de som har missat namnet Kinnander, lägg det på minnet för ni kommer att höra det igen. Han är en lovande talang som har näsa för mål, förra året gjorde han hela trettio mål för HIF:s U17 lag i pojkallsvenskan.

Sett till matchbilden i den andra halvleken kändes det helt rättvist att Akademilaget knep sin andra trepoängare för säsongen.

Slutresultat: 3-2 (0-2)

Målskyttar: Albert Berisha, Anton Kinnander 2

Startelva: Lagmark – Svensson, Johansson, Cvetcovic, Widlund – Ramadan (89), Ekvall, Sorin, Berisha (82) – Getachew (77), Kinnander

Avbytare: Rhodin, Babier (82), Mahmoud, Agerström, Kronholm (77:e), Möllestam (89)