1-2 förlust i tempofattigt U21-derby

Med anledning av stundande Europacupspel för de båda Skåneklubbarna, blev det idag två ungdomliga laguppställningar som ställdes på banan. Drygt hundratalet besökare hade tagit sig till Olympia för att bevittna dagens U21-match.

Malmö inledde bäst och fick, efter slarv i HIF, ett bra läge redan efter fem minuter. Skottet gick dock en bit utanför. Gästerna fortsatte trycka på och ett par minuter senare, via ett anfall på högerkanten, tvingades HIF-keepern Andreas Linde avvärja ett försök från nära håll. Minuterna tickade på, Malmö fortsatte att anfalla via kanterna och lyckades tämligen enkelt komma till avslut. Men Linde stod i vägen gång på gång.

I den femtonde minuten och i sitt första strukturerade anfall tilldelas hemmalaget straff, efter att Mohamad Ramadan fällts innanför straffområdet. Straffen placeras säkert i mål av Felix Månsson och jubel utbryter. Dock är det en annan HIF:are, som samtidigt tjuvstartat och hinner in i straffområdet innan bollen slåss. Helt korrekt gör domaren bedömningen att straffen skall gå om. Försök nummer två – bollen till höger- och målvakten till vänster och ett noll, till slut för hemmalaget. En ledning som inte kändes helt rättvis. HIF har sedan ett jätteläge att utöka ledningen via ett skott utifrån som gav retur, till en framåtrusande Mamadou Camara, som dessvärre bränner.

Sista kvarten av första halvlek håller låg nivå. Lågt tempo och stundtals många felpassningar. I paus konstaterar vi att Malmö inledde matchen bäst och skapade flera lägen som kunde resulterat, men ju längre halvleken pågick kom hemmalaget in i matchen. 1-0 i paus – inte helt rättvist dock.

Den andra halvleken börjar med att Skuru har en bra chans att öka på hemmalagets ledning, men skottet går en bra bit över. Spelet böljar fram och tillbaka utan några riktiga målchanser värda namnet. Framtill Mamadou Camara löper sig fri från sin bevakning och kommer ensam mot målvakten – avslutet går dock skyhögt över.

Efter drygt 25 minuter kommer kvitteringen. En kall avslutning från en anfallare som löpt igenom backlinjen och i steget får bollen neddimpandes på foten. Ett par minuter senare är det nära igen, men bollen tar i ribban. Dock kommer avgörandet till slut för gästerna. Malmös högerytter (Nr 6) kroppsfintar sig förbi ett par hemmaspelare, innan han drar sig ner mot kortlinjen och därifrån får till ett hårt och flackt inlägg som möts perfekt av en framåtrusande lagkamrat.

De sista minuterna innan domaren blåser av känns långa och derbykänslan infinner sig aldrig. Förvisso var det flera nya ansikten i de båda lagen, men tempot var under långa stunder skrämmande lågt. Och bristen på intensitet i kombination med långa stunder av ett svagt passningsspel får en att undra över inställningen. Det var ju ändå ett derby mot Malmö?

HIF ställde upp med följande lag: Andreas Linde – Skuru, Mattias Freij, Mischa, Robin Book – David Svensson, Felix Månsson, Christopher Nilsson, Admir – Mamadou Camara, Mohamed Ramadan. Ersättare: Jesper Björkman, Erik Kronholm, Rasmus Lindgren, Bruno